1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Magyarország megvétózta az Unió Kínát bíráló nyilatkozatát

Az Európai Unió nyilatkozatban bírálta volna a kommunista állam új nemzetbiztonsági törvényét, azonban Magyarország ezt leszavazta.

A tavaly elfogadott kínai törvény szigorúan korlátozza a volt brit gyarmat, Hong Kong lakosainak jogait. Kínai bírókat delegálhatnak a hongkongi bíróságokra, kínai erőszakszervezetek pedig irodákat nyithatnak a városban – ismerteti a Reuters.

Ennek kapcsán az EU kijelentette, támogatja Nagy-Britanniát és az USA-t azon törekvéseikben, hogy a Hong Kongban élőknek biztosítsák az alapvető jogaikat. Márciusban az Unió először léptetett életbe szankciókat Kínával szemben az emberi jogok megsértése miatt, amire Magyarország szűkszavúan csak annyit mondott: “értelmetlen”, majd a Fidesz-kormány meghívta Budapestre a kínai védelmi minisztert.

Most az Unió nyilatkozatban bírálta volna Kína nemzetbiztonsági törvényét, az oldal diplomáciai forrásokra hivatkozva azonban azt állítja, hogy Magyarország nem egyezett bele a nyilatkoztat kiadásába. A magyar álláspont szerint:

az EU-nak így is túl sok vitája van Kínával.

Szijjártó Péter külügyminiszter “értelmetlen, magamutogató és káros döntésnek” nevezte az uniós intézkedést.

További híreink

Brutális bukás a Disney újabb “sokszínű” próbálkozása

Irányi Dániel

Nem engedték be a diszkóba a “mintacsaládi hátterű, barnabőrű fiatalokat” – kiakadt a Momentum kvótaképviselője

Faragó Dániel

A Momentum útján a magyar köztársasági elnök

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben