20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Már a 18 év alattiakra is ráerőltetnék a harmadik oltást

Az Oltási akció kezdete óta már 22 ezer 12-17 éves oltását kérték a szülők, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfél ezren pedig a megerősítő harmadik oltást is felvették. Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer oltását erre a korosztályra, az első gyermekek oltására való vakcinaszállítmány várhatóan december 13-án érkezik – derült ki a koronavirus.gov.hu cikkéből. 

Az Oltási akcióhét (mely már inkább akcióhónap – a szerk.) során a szülők akár regisztráció nélkül is elvihetik a 12-17 éves gyermeküket beoltani. Az illetékesek már be is jelentették, a 18 év alatti gyermekek számára is lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét, mely elmondásuk szerint különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál. A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni.

A 16-17 éves korosztályt májusba kezdték oltani. Miután a szórakozóhelyek látogathatóságát, valamint a koncerteken való részvételt is “védettségi” igazolványhoz kötötték, az átoltottság gyorsan 58 százalékra ugrott a fiatalok körében. A 12-15 éves korosztályban viszont alig érték el decemberre a 39 százalékot. Pedig még célzott oltási akcióhetet is indítottak a tanévkezdéskor. Ezen felül, mintegy “ösztönzésképp” valamennyi iskolában kimondták, hogy amennyiben akár csak egy fertőzöttet találnak egy osztályban, minden oltatlant hazaküldenek, az oltottak viszont gond nélkül betegíthetik meg egymást, és eshetnek ki napokra, hetekre.

A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer vakcinával lehet oltani.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Az oltási munkacsoport habozás nélkül hozzákezdett a gyerekek oltásának előkészítéséhez, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek. A gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házi gyermekorvosoknál tervezik.

A “gyermekek védelme érdekében” a kormány több intézkedést is elrendelt a közelmúltban: a pedagógusok számára már tavasszal oltási akciót szervezett,

az állami fenntartású iskolákban pedig kötelezővé tették az oltást számukra, így az egyébként is súlyos létszámhiánnyal küszködő tanintézmények helyzete tovább romlott.

Mindezt természetesen a “gyermekek védelme érdekében”. Ezen felül felruházták az iskolaigazgatókat, hogy ha gondolják, akár egész napos maszkviselésre is kényszeríthetik a tanulókat, és decembertől kizárólag “védettségi” igazolvánnyal léphetnek be a külsős dolgozók az iskolákba.

További híreink

Toroczkai László: nincs szükségünk se zsidókra, se palesztinokra, se másokra

Faragó Dániel

Több mint kétszázmillió forintot zsákmányoló bűnszövetség ellen emeltek vádat

Dunai Tibor

Gettókultúra az Oktogonon is – ájulásig ütötte védtelen áldozatát egy “fiatal”

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben