5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Már Ausztriában is kötelező a védőmaszk használata

Magyarországon továbbra sem kötelező a szájmaszk használata, noha a körülöttünk lévő országokban sorra vezetik be valamilyen védőfelszerelés használatát közterületen. Miközben a Mi Hazánk Mozgalom azt kéri a magyar kormánytól, tegye kötelezővé a védőmaszkok viselését, a környező országok már léptek, sőt ma az osztrákok is úgy döntöttek, kötelezővé teszik a védőmaszkok használatát közterületen, illetve üzletekben.

Szlovákia, Ukrajna, Csehország után Sebastian Kurtz, osztrák kancellár is bejelentette, még nem múlt el a koronavírus gyors terjedésének veszélye, ezért további szigorításokra van szükség. Az MTI beszámolója szerint a kancellár kiemelte, hogy bár az óvintézkedések hatásosak, további szigorításokra van szükség, hogy megakadályozzák a vírusfertőzés robbanásszerű terjedését. Kurtz közölte, a veszélyeztetett csoportok, így az idősek és az alapbetegségekben szenvedők fokozott védelmet kapnak.

A hatóságok a korábbinál szigorúbban ellenőrzik majd a korlátozások betartását, a nyitva tartó üzletekben pedig kötelezővé teszik a védőmaszkok használatát. A maszkokat a bejáratnál fogják kiosztani a vásárlóknak – tette hozzá.

A környező országok közül elsőként Csehországban tették kötelezővé a maszkok használatát. Adam Vojtech egészségügyi miniszter már március közepén bejelentette, a jövőben mindenki számára kötelező lesz orrának és szájának eltakarása a köztereken. A védőfelszerelés lehet védőmaszk, de bármiféle sál vagy kendő is. Szlovákiában múlt héten döntött úgy a kormány, hogy szigorítva a világjárvány elleni fellépést, kötelezővé teszik a védőmaszk használatát.

Igor Matevic miniszterelnök közlése szerint nem csak a bevásárlóközpontokban, de a közterületeken is viselni kell valamilyen védelmi eszközt.

Ukrajnában a kormány a helyi tömegközlekedés használatára vonatkozó eddigi korlátozást úgy módosította, hogy legfeljebb feleannyian szállhatnak fel a buszokra, villamosokra és trolibuszokra, ahány ülőhely a járművön van, és az utasoknak kötelező már védőmaszkot viselniük.
Pár napja már Szlovéniában sem lehet védőfelszerelés nélkül utcára lépni.

A szlovén kormány a hétvégén elrendelte a szájmaszkok és a védőkesztyűk kötelező viselését zárt- és közterületeken egyaránt.

Mivel Szlovéniában is hiány van védőfelszerelésből, a rendelet engedélyezi a “rögtönzött” megoldásokat is, mint a kendő vagy sál használatát. A lényeg, hogy el kell takarni a száj és az orr környékét.

Magyarországon a Mi Hazánk Mozgalom #viseljszájmaszkot kezdeményezést indított annak érdekében, hogy minél többen figyeljünk oda a védelemre, valamint a körülöttünk élőkre.

Fülöp Erik, országgyűlési képviselő korábban arról beszélt, azt javasolják a magyar kormánynak, hogy kövesse a koronavírus járványt az európainál sokkal jobban kezelő dél-koreai és kínai döntéshozók, illetve például Szlovákia és Csehország példáját: tegye kötelezővé közterületen a szájmaszk viselését. A kutatók egyre inkább egybehangzó véleménye azt mutatja, hogy leginkább a tünetmentes vírushordozók azok, akik továbbadják a koronavírust és így segítik a járvány terjedését.

További híreink

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

Mi Hazánk: Kártalanítani kell az oltatlanság miatt elbocsátott dolgozókat!

Magyar Jelen

Horvátországban a koronavírus volt a leggyakoribb halálozási ok tavaly a horvát közegészségügyi intézet szerint

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben