21.4 C
Budapest
2022. május 24., kedd
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Már mesekönyvben is diszkriminálják a normalitást

Klasszikus népmesék gendersemleges átformálásával igyekszik a Labrisz Leszbikus Egyesület becsempészni a homoszexuális lobbit gyermekeink ágyába és agyába. A Meseország mindenkié című “műremekben” a hősök transzneműek, homoszexuálisok, “romák”, a boszorkány, vagy a gonosz mostoha helyett pedig a heteroszexuális szereplő a gonosz. A kérdést kört érdemes kicsit részletesebben is megvizsgálni, hiszen a Labriszt is magába foglaló LMBT Szövetséget Soros György mellett az Emmi is támogatja. 

“Ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők, többek között homoszexuális, leszbikus, transznemű, ‘roma’, örökbe fogadott, hallássérült és idős hősökkel találkozhatunk” – olvasható annak a mesekönyvnek a fülszövegében, melyet 17 kortárs magyar szerző „alkotott”. Azaz,

megszületett az első LMBTQ(P) mesekönyv, a Meseország mindenkié.

Olyannyira, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott „hiánypótló”, gendersemleges kötet szeptember 18-a óta már kapható is az arra méltó helyeken, így az Írók Boltjában, a Massolit könyvesboltban, a Pagony könyvesboltokban, de megrendelhető a lira.hu oldalon is.

A Labrisz oldalán található leírás szerint a kötet történeteiben ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. Kilenc jól ismert szerző és nyolc új alkotó meséje került a gyűjteménybe,

melyben többek között homoszexuális, leszbikus, transznemű, “roma”, örökbefogadott, hallássérült és idős hősökkel találkozhatunk.

A tizenhét kortárs szerző friss meseátiratai azokat is megszólítják, akik nehezebben találják a helyüket a világban. Megerősítenek abban, hogy bár nem vagyunk egyformák és különböző utakat járunk be, de ha megérkezünk, a kapu mindannyiunk előtt nyitva áll.

A szerzők tehát ügyesen, a szegény cigány gyerekekkel és a fogyatékkal élőkkel hígítva tálalja a gendersemlegességet, a mesékben pedig a boszorkány, vagy a gonosz mostoha helyett nyilván a heteroszexuális szereplő a gonosz.

A Labrisz egyébként egy évvel ezelőtt írt ki meseíró pályázatot „Meseország mindenkié” című projektjéhez. Felhívásuk szerint „olyan, óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt mesekönyvet tervezünk, amire véleményünk szerint nagyon nagy szükség van ma Magyarországon. A világ sokszínűségét ünneplő és a kisebbségi léttel járó nehézségeket, alternatív mesei utakat bemutató kötetünkben kortárs magyar szerzők új mese-átiratai mellett néhány pályakezdő, kevésbé ismert szerző történetét is bemutatnánk. A jól ismert mesék mai közegben játszódó, újraírt változatait várjuk olyan szereplőkkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. Például

nem felelnek meg a hagyományos nemi szerepeknek, LMBTQ-emberek, nem fehér bőrűek, nem keresztények, menekültek, mélyszegénységben élők, testi fogyatékossággal vagy mentális zavarral élnek, idősek, alkoholbeteg, börtönviselt szülők gyerekei, és még folytathatnánk a sort:

döntse el a pályázó érzékenysége, miként értelmezi a fogalmat”.

A Labrisz egyébként az LMBT Szövetség társszervezete. Az LMBT szövetséget támogatja többek közt a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítvány, az Európai Bizottság, de a magyar központi költségvetésből is jut nekik pénzt, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül kapnak meg.

 

További híreink

Kötelező lesz a részvétel az oltási akcióban a háziorvosok számára – komoly bírságra számíthatnak a “parancs megtagadók”

Irányi Dániel

A Google ellen tüntettek a Pesti Srácok

Dunai Tibor

Pócs János (is) kórházból bíztat az oltások felvételére

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen