17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Még a román ombudsman szerint is törvénytelen az oltás kötelezővé tétele

A Romániában lévő ombudsmani hivatal szerint törvénytelen, hogy a munkához való jogot korlátozzák -fejtette ki a munkához való jog romániai tiszteletben tartásáról készült jelentést ismertető sajtótájékoztatón a Nép Ügyvédjének helyettese, Ecaterina Mirea.

Az ombudsman helyettese szerint a bruttó országos minimálbért rendszeresen aktualizálni, illetve kellő időben módosítani kell, akárhányszor változnak a társadalmi és a gazdasági körülmények Romániában. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg mintegy 20 százalékos a munkanélküliség a 15 és 24 év közöttiek körében – írja az erdely.ma.

Ecaterina Mirea megjegyezte: annak ellenére, hogy több hazai ágazat – az építőipar, a mezőgazdaság, a vendéglátóipar – munkaerőhiánnyal küzd, a román állam külföldi munkaerő behozatalához folyamodik. Ezért jelentésében az ombudsmani hivatal azt javasolja, hogy a munkanélküliek és az állást kereső személyek országos képzési programját a munkaerőpiac ‘konkrét szükségleteihez’ igazítsák.

Mirea elmondta, hogy a Nép Ügyvédjéhez érkezett

panaszok szerint a munkavállalók gyakran megsértik az alkalmazottak jogait: nem tartják nyilván a túlóráikat, túlóráztatják vagy a szabadságuk ideje alatt is dolgoztatják őket.

Olyan munkavállaló is akadt, akit rávettek arra, hogy vegyen ki fizetetlen szabadságot, így már nem volt jogosult munkanélküli-segélyre. A visszaélések áldozatai azonban az állásukat féltve nem mernek a munkaügyi felügyelőséghez fordulni – tette hozzá az ombudsman helyettese.

Tájékoztatása szerint petíciók érkeztek a hivatalhoz olyan alkalmazottaktól is, akiket a koronavírus elleni oltás beadatására kényszerített a munkaadója. Ezzel kapcsolatban elmondta: az ombudsmani jelentés rámutat arra, hogy sérti a munkához és a szociális védelemhez való jogot az oltás kötelezővé tétele a munkahelyeken.

Ecaterina Mirea hangsúlyozta: a Nép Ügyvédje hivatalának álláspontja szerint a járványügyi intézkedéseknek nem lenne szabad szankcionálniuk azokat a személyeket, akik különféle személyes vagy anyagi okokból nem kívánják beoltani vagy saját költségen teszteltetni magukat.

(erdely.ma)

További híreink

Nincs címvédés- megtagadták az oltatlan Djokovics belépését az ausztrálok

Faragó Dániel

Kirabolt egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes nyugdíjast

Kiss Albert

Kövér summa- határon túli magyarok támogatása helyett villa és verda lett az alapítványi pénzből

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen