9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Még javában zajlik a háború, de már megkezdődhetnek a “háborús bűnösök” perei

Az ukrán ügyészség jelenleg több orosz hadifoglyot vádol azzal, hogy civileket vettek célba vagy öltek meg. Ők lehetnek az elsők, akik az orosz-ukrán háborúban elkövetett háborús bűnök miatt kerülnek a vádlottak padjára. Irina Venediktova főügyész szerint a hivatala már több mint 10 700 bűncselekményt regisztrált a háború kitörése óta, ezeknek egy részében most vádat is emeltek – adta hírül a brit Guardian.

Az ukránok első körben a 21 éves Vagyim Sisimarin, a Kantemirovszkaja tankhadosztály egyik harckocsiparancsnoka ellen indíthatnak eljárás, akit egy 68 éves férfi megölésével vádolnak. Az ügyészség szerint a férfit azért lőtték le, mert attól tartottak, az jelentene róluk az ukrán védőknek. Az ügyészség szóvivője megnyugtatott mindenkit, az ukrán titkosszolgálat (SZBU) “begyűjtötte a szükséges bizonyítékokat”, így hamarosan megkezdődhet az eljárás. Az orosz katona alsó hangon 10-15 év börtönre számíthat, de az életfogytiglan sem kizárható.

Két másik katona a vád szerint a háború kezdeti szakaszában rakétákkal lőtt a Harkivi körzetben található Kozacsa Lopan faluban civil lakosainak házaira. Dergacsivban pedig egy oktatási intézményt találtak el az oroszországi Belgorodból.

Egy másik férfit, Mihail Romanovot a távollétében ítélhetik el, ugyanis róla nem tudják, hogy hol van. Azt sem zárják ki, hogy régen meghalt. Őt egyébként azzal vádolják, hogy társával együtt megöltek egy férfit, majd többször megerőszakolták a feleségét, miközben a kiskorú gyerekük a gépházban sírt. Az ügyészség szerint azért is fontos elítélni még a távollétében is a férfit, mert “meg akarják mutatni a háborús bűnösöknek, megtalálják őket, és talán ezzel is életeket mentenek meg a megszállt területeken”.

Venediktova a Guardiannek elárulta, jelenleg 36 háborús bűnökkel gyanúsított ember ellen folyik eljárás, de “tart attól”, hogy az oroszok által jelenleg is megszállt területekről jóval több eset kerül elő, főleg Mariupolból. Állítása szerint azért kerül sor ennyi atrocitásra, mivel az oroszok az invázió kezdetekor arra számították, mindenhol tárt karokkal várják majd őket, ezzel szemben igen erős ellenállásba ütköztek, így most megpróbálják megfélemlíteni a lakosságot.

Végezetül elárulta, az ukrán ügyészség vizsgálja azokat a felvételeket is, melyeken állítólag orosz foglyokat kínoznak. Ám szerinte ezek jelentős része hamisítvány, de azért az ilyen ügyeket is “alaposan kivizsgálják”.

Kiemelt képünkön Iryna Venediktova 

További híreink

Elhallgatják a koronavírus fertőzötteket a postán?

Kemény János

Trianon revíziója szerb és koreai szemmel

Szabó Norbert

Melegszik a helyzet: Szávay öccsét is kivágták

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen