3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Megélhetési válság ide vagy oda, Orbán évente 60-70 milliárd forinttal támogatná Ukrajnát

Mindezt a nemzeti költségvetésből, tehát az adófizetők pénzéből.

Magyarország nem fogadja el a közös uniós hitelfelvételt, de évente 60-70 milliárd forintot a nemzeti költségvetésből biztosítana Ukrajna megsegítésére – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén pénteken Budapesten.

Az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott, nem fogja a kormány elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében. Orbán Viktor ugyanakkor azt javasolta, az uniós tagállamok nézzék meg, hogy Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni, azt arányosan, fair módon osszák el egymás között.

Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből (tehát az adófizetők pénzéből – a szerk.) biztosítaná Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében

– jelentette ki a kormányfő.

Hozzátette, Magyarország elítéli az orosz agressziót, segíti az ukrán népet, de arra nem hajlandó, hogy Ukrajna érdekeit saját érdekei elé helyezze (legalábbis kommunikációs szinten nem, a gyakorlatban annál is inkább – a szerk.)

A kormányfő szerint az általa vázolt támogatás nem sérti alapvetően a magyar nemzeti érdekeket, bár az összeg hiányozni fog a magyar költségvetésből (igen, megélhetési válság kellős közepén általában hiányozni szokott az ablakon kidobott 60-70 milliárd forint… – a szerk.).

Orbán Viktor és Fekete-Győr András is hitelezne az ukránoknak

Nem a kormányfő az egyetlen, aki alapvetően meghitelezné Ukrajnát. Hasonlóan gondolkodik a Momentum bukott elnöke Fekete-Győr András, aki azt szorgalmazza, hogy az EU 18 milliárdot hitelezzen Zelenszkij kabinetjének, így kimondható, hogy ebben a kérdésben Fidesz és a Momentum között konszenzus van, egyedül az összegben tér el az álláspontjuk.

“A Momentum kormánya jóváhagyná és engedélyezné azt a 18 milliárdos uniós hitelt, amit Ukrajnának akarnak adni, a Momentum kiáll Ukrajna uniós integrációja mellett”

– erősítette meg Fekete-Győr az ATV-ben.

(MTI nyomán)

 

Kiemelt kép forrása: 24.hu

 

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem marad le!

További híreink

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

Macronnál járt Elon Musk egyeztetni a szólásszabadság fontosságáról

Faragó Dániel

Az apák nélküli családpolitika kudarca – avagy mit tehetne a kormány és mit tesz az ellenzék?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben