27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Megszűnnek a járványügyi korlátozások Nagy-Britanniában

A brit kormány négy lépésből álló nyitási tervének utolsó lépéseként hétfőtől megszűnnek az összejövetelekre elrendelt létszámkorlátozások a zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt. Nincs többé létszámkorlátozás az esküvőkön vagy temetéseken sem, és minden olyan hely megnyithat, ami eddig zárva volt a járvány miatt, így az éjszakai szórakozóhelyek is. Mostantól az éttermekben és pubokban már nemcsak az asztalnál, de a bárpultnál is lehet fogyasztani – írja az MTI.

A magyar kormány továbbra is kitiltja az immunrendszerükben bízó, fertőzésen (igazoltan) át nem esett magyar állampolgárokat a koncertekről és “zenés, táncos rendezvényekről”, sőt, az egészségügyi dolgozókra egyenesen ráerőszakolja a vakcinát egy olyan vírusfertőzés ürügyén, aminek a halálozási rátája 0,1 százalék. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban

hétfőtől védettségi igazolást sem kell felmutatni sehol, illetve a maszkviselés sem kötelező a zárt helyeken, így a tömegközlekedési eszközökön sem,

de továbbra is ajánlják a maszk viselését olyan zsúfolt helyeken, ahol idegenekkel találkozik az ember.

Boris Johnson miniszterelnök közleménye szerint

mostantól “az egyéni ítélőképességre és felelősségérzetre” helyezik a hangsúlyt,

de “továbbra is elvárás, hogy az emberek vigyázzanak magukra és másokra”, mert várhatóan folytatódik a koronavírusos esetek számának növekedése.

“Ha most nem nyitunk, azt a kérdést kell feltennünk magunknak, hogy nyitunk-e valaha is. Most jött el a megfelelő pillanat”

– mondta Johnson, hozzátéve, hogy a nyitást óvatosan kell végrehajtani, mivel a vírus még mindig jelen van, és a delta variáns rendkívül fertőző.

A kormány az eredeti, június 21-i időpontról halasztotta négy héttel későbbre, vagyis hétfőre a jogi korlátozások megszüntetését, hogy az oltási kampány lépést tudjon tartani a delta-variáns terjedésével. Az elmúlt négy hét alatt alatt közel 8 millió első és második dózist adtak be az Egyesült Királyságban a koronavírus elleni vakcinákból, a felnőttek több mint kétharmada mindkét oltási adagot, a 25 évnél fiatalabbak csaknem 60 százaléka legalább az első dózist megkapta, és minden felnőttnek van már lehetősége időpontot foglalni az oltás beadására.

További híreink

Tizenhét év börtönt kapott egy nagymama az Egyesült Államokban, mert unokáját a forró kocsiban hagyta

Szabó Norbert

Demográfiai tévútra visz az apák nélküli családpolitika

Faragó Dániel

Sorra mondják le a rendezvényeket az önkormányzatok (frissítve)

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen