22.6 C
Budapest
2022. október 7., péntek
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Messze elmarad a nyugdíjkorrekció az inflációtól

A novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján 1,8 százalék lesz – osztotta meg olvasóival Farkas András nyugdíjszakértő. Írásában nem rejtette véka alá, hogy ez szerinte mennyire alacsony érték. Az augusztusi infláció ugyanis 15,6 százalék, a nyugdíjas infláció pedig 15,7 százalék volt, miközben az infláció éves alapon 20 százalék felett tetőzhet. A szakértő úgy látja, hogy ha valóban ekkora mértékű lesz a pótlólagos nyugdíjemelés, annak sokan nem fognak örülni, és több millió magyar szegényebbnek fogja érezni magát – összegezte az Index.

A közelmúltban tette közzé a KSH az augusztusi inflációs adatokat. Ez a nyugdíjasok szempontjából különösen fontos hír, hiszen ez az őszi kiegészítő nyugdíjemelések mértékét is befolyásolja, mivel az eddigi emelések eddig még nem érték el az aktuális fogyasztói árindex mértékét.

A kormány szeptemberben dönt a nyugdíjasoknak járó pótlólagos nyugdíjemelésről. Ennek mértéke valószínűleg a szokásos módszerrel kiszámított érték lesz, azonban a rendkívüli infláció akár felül is írhatná a megszokott forgatókönyvet – erről először a Portfolio.hu számolt be részletesen.

Farkas András nyugdíjszakértő a KSH adataira alapozva úgy becsüli, az őszi nyugdíjkorrekció mindenössze 1,8 százalék lesz, mivel 2022 januárja és augusztusa között az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig átlagosan 10,6 százalékkal emelkedtek.

Arra is emlékeztet, hogy a nyugdíjtörvény szerint az eddigi 5 százalékos plusz 3,9 százalékos nyugdíjemelést a fenti adatok közül a magasabb, azaz a 10,7 százalékos mértékre kell kiegészíteni, így a korrekció mértéke 1,8 százalék.

A visszamenőleges hatályú nyugdíjemelési korrekció miatt a 2022 februárjában kifizetett 13. havi nyugdíjra is megkapják az emelést, ami azt jelenti, a novemberi, 1,8 százalékkal emelt összegű nyugdíj mellé még 11 havi korrekciót is egyösszegben kifizetnek.

Mindent összevetve így a nyugdíjasok 2022-ben összesen 10,7 százalékos összesített nyugdíjemelésben részesülnek, ami azért aggasztó, mivel

az éves infláció mértéke az elemzői konszenzus szerint meg fogja haladni a 20 százalékot.

Arra, hogy ezt a kormány kompenzálni fogja, igen kevés az esély, hiszen 2023. január 1-jétől a költségvetési törvény értelmében csak 5,2 százalékkal kellene emelnie a nyugdíjakon, miközben az infláció a következő év első felében is nagyon magasnak ígérkezik.

Kilátástalanná válhat rengeteg nyugdíjas helyzete

A több hónapos késéssel érkező nyugdíjkorrekció egy jól teljesítő gazdaságban talán működő koncepció, ám működésképtelen napjainkban, mikor olyan mértékű az infláció, hogy számos termék ára hetente változik. Ráadásul

a kormány rezsimegszorításainak hála még a keresetből élők helyzete is könnyedén reménytelenné válhat, nem hogy a kertesházban élő kisnyugdíjasoké.

Ha a kormány nem tesz valamit a nyugdíjkorrekció érdekében, akkor kimondhatjuk, újabb szavazóbázisát árulta el, és lökte az út szélére. Így pedig már tényleg nem képvisel másokat, csak a gazdagokat, a jól menő vállalkozókat, és a közel egymilliós cigányságot.

További híreink

Seattle-ben könnygázt kellett bevetni a brutális erőszak ellen (galéria)

Dunai Tibor

Azért hagyták meghalni a beteget, mert cigány volt – állítja Csenyéte polgármestere

Szabó Norbert

Itt a Mi Hazánk programja- több száz fórummal kezdik az évet

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben