20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
BelföldGazdaság

Mi Hazánk: nemzetgazdasági érdek a viharkárt szenvedő kertészetek megmentése

Döbbenetes károkat okozott a hétvégén az ország nagy részét letaroló szélvihar. Összesen 1654 katasztrófavédelmi beavatkozás történt, 273 épületkár keletkezett vasárnap. A legnagyobb pusztítást az ország közepe szenvedte el, megdőlt az országos szélrekord, ami ellen esély sem volt védekezni.

A ’90-es évektől kezdve számtalan kertészeti gazdaság, fóliasátras őstermelők, gyümölcsösgazdák sora adta fel a gazdálkodást a folyamatosan nehezedő körülmény hatására. A még talpon maradó, a végsőkig kitartó családi gazdaságok működésének most vetett véget a mindent letaroló vihar. Olyan károkat szenvedtek el egy nap alatt, amelyből állami segítség nélkül nem lesz esélyük felállni. Nem csak a tevékenységükhöz szükséges berendezések, hanem a leendő termés döntő többsége is odalett. Gondoljunk csak a gyökerestől, a földből kifordult gyümölcsösökre, vagy az összetört melegházakra, fóliasátrakra, ahol egy éjszaka alatt kifagyott az egész éves termés. Hiába próbálták a kétségbeesett gazdák menteni, ami menthető. Ezek a gazdaságok és sok esetben családi őstermelők, hogy működtetni tudják az ország számára is fontos vállalkozásukat hitellel is rendelkeznek. Most esélyük sem lesz tovább folytatni tevekénységüket, sőt akár a saját házukat is elveszíthetik, hogy a hiteleket tovább tudják fizetni.
Sajnos itt nem segítenek a csekély összegű lehívható vis major keretek, sürgős beavatkozásra van szükség. Ezért a Mi Hazánk felszólítja a kormányt és a gazdatársadalmat képviselő Nemzeti Agrárkamarát, hogy nyújtsanak azonnali és rendkívüli segítséget a viharkárt szenvedett gazdaságoknak!
Nem késlekedhetünk, mert nemzetgazdasági kérdés az élethalálharcot vívó gazdák megmentése
-szögezi le Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk alelnöke.

További híreink

A Szent Korona a legújabb kutatások tükrében a Fekete István Szabadegyetemen

Faragó Dániel

Mi Hazánk: Hozzák nyilvánosságra a bűnelkövetők származását!

Irányi Dániel

Koronavírus-infó: Zöld számokon lehet informálódni

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben