19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Mi Hazánk: Székelyföldet is gyarmatosítják a multinacionális áruházláncok

Egész Erdély területén egyre jobban terjeszkednek a multinacionális áruházak, minek következtében hátrányban kerültek a helyi székely termelők. Lassan egyértelművé válik, hogy ha az önkormányzatok nem támogatják jobban a helyi vállalkozókat, termelőket, akkor esélyük sincs a megmaradásra, mert képtelenség a multinacionális cégekkel felvenni a versenyt – írják a Mi Hazánk Mozgalom erdélyi szervezői, Bajna Levente és Komlódi Lóránd, szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben.

Marosvásárhelyen, a székelyek fővárosában, ahol a lakosság 43 százaléka magyar, mára oda jutottunk, hogy szinte meglepődünk azon, ha magyarul szolgálnak ki egy nagyobb áruházban, a magyar feliratok hiányáról pedig már nem is beszélünk

– számolnak be a lesújtó állapotokról a Mi Hazánk politikusai. Hozzáteszik: Csíkszeredában idén tavasszal nyílt egy olyan bevásárlóközpont, amelynek vezetősége szerződésben vállalta, hogy biztosítja a magyar nyelvű kiszolgálást, a magyar feliratokat és a hangosbemondón a magyar nyelvű tájékoztatást is. Rámutatnak: egy olyan városban, ahol a lakosság 82 százaléka székely, jó pár üzletben nem tudnak az alkalmazottak magyarul, a magyar nyelvű feliratok és címkék pedig finoman szólva is elég hiányosak.

Szóval így diszkriminál a multi Székelyországban? Részt vesz a gyarmatosításban? – teszik fel a kérdést. Véleményük szerint a helyi önkormányzat a szerződésre hivatkozva megpróbálhatná jobban érvényesíteni a magyar nyelvre vonatkozó feltételek betartását, de sajnos úgy látszik ezt tabu témaként kezelik.

A városban érvényben van egy olyan polgármesteri rendelet, amely kimondja, hogy Csíkszereda területén csak olyan vállalatok, üzletek kaphatnak cégtábla kihelyezésére engedélyt, amelyek vállalják, hogy két nyelven feliratozzák azt. Ennek ellenére sok cégtáblán és reklámtáblán nincs magyar felirat.
Sepsiszentgyörgyön is ugyanaz a helyzet, mint Csíkszeredában, a nagyobb áruházak olyan román anyanyelvű alkalmazottakat foglalkoztatnak, akik vagy nem tudnak, vagy nem akarnak magyarul beszélni.

A sepsiszentgyörgyi Lidl áruházban még az év elején derült fény arra a gyalázatos esetre, amikor az üzletvezető megtiltotta a székely alkalmazottaknak, hogy egymás között magyarul beszéljenek. Az ügy nyilvánosságra került, de szokás szerint senkit nem vontak felelősségre.

Székelyföldet a szemünk láttára gyarmatosítják, amelyben a multicégek nagy örömmel segítenek. Székelyföld ébredj!

– zárják közleményüket.

Magyarjelen.hu

További híreink

Így fogott össze a Fidesz és a DK a Mi Hazánk ellen (videó)

Faragó Dániel

Donáth Anna: a DK visszatartja az aktivistáit és gátolja a kormányváltást

Faragó Dániel

Az ország első Rongyos Gárda-emlékművét avatják fel Ásotthalmon

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben