5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírek

Mi történhetett az elmúlt hat hónapban Szögi Lajos gyilkosával?

Hat hónap alatt úgy megváltozott Szögi Lajos egyik gyilkosa, hogy a börtönben töltött 13 éve alatt ilyenre még nem volt példa… Májusban még nem akarták kiengedni, novemberben viszont igen.

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája döntött az olaszliszkai emberölési ügy 15 év fegyházbüntetésre ítélt harmadrendű vádlottjának, Sz. Andrásnak feltételes szabadságra bocsátásáról, fellebbezés miatt a végzés nem végleges – közölte a bíróság szóvivője kedden.
Az elítélt a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti szabadságvesztését, amelyből tizenöt évet követően 2021. október 24-én szabadulhatna. Egyébként Sz. András volt az, aki kirángatta Szögi Lajost a kocsiból, és ő is részt vett a bántalmazásában. 15 évet kapott…

A büntetés-végrehajtási bíró a keddi meghallgatáson megállapította, hogy az elítélt kifogástalan magatartást tanúsított a büntetés végrehajtása során, különböző címen hatvan jutalmat érdemelt ki, fegyelmi fenyítése nincs, munkáltatása a büntetés kezdete óta folyamatos. A fogva tartás alatt leérettségizett, több szakmát is szerzett, valamint önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett.

Az elítélt kifejezte a megbánását, a számára – az elhelyezési körülmények miatt – megítélt kártalanítás összeget felajánlotta a sértett családjának. Jutalomból több alkalommal volt intézetelhagyáson, csoportos és egyéni kimaradáson is. Szabadulását követően lakhatása és munkáltatása biztosított. A bíróság végzésével szemben az ügyész fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának mellőzése érdekében, így a végzés nem vált véglegessé.

Harmadrendu_gyilkos
foto: Mandiner.hu

Eddig a keddi hír. A csavar a történetben 2019. júniusában keresendő. Akkor az írták, hogy a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója 2018. július 26-án mellőzte az elítélt feltételes szabadságra bocsátását azzal, hogy ezt a lehetőséget nyolc hónap elteltével újra meg kell vizsgálni. Ez 2019. május 9-én megtörtént, és továbbra is arra a megállapításra jutottak, hogy az elítélt nem bocsátható feltételes szabadságra, ugyanis a büntetés célja továbbra sem érhető el szabadságelvonás nélkül.

Az ítélet ellen az elítélt fellebbezett, azt elutasították, így a döntés 2019. június 19-én jogerőre emelkedett. Erre jön a keddi döntés, hogy mégiscsak ki lehet engedni, hiszen:

  • az elítélt kifogástalan magatartást tanúsított a büntetés végrehajtása során,
  • különböző címen hatvan jutalmat érdemelt ki,
  • fegyelmi fenyítése nincs,
  • munkáltatása a büntetés kezdete óta folyamatos,
  • a fogva tartás alatt leérettségizett,
  • több szakmát is szerzett,
  • önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett
  • kifejezte a megbánását,
  • a számára – az elhelyezési körülmények miatt – megítélt kártalanítás összeget felajánlotta a sértett családjának,
  • jutalomból több alkalommal volt intézetelhagyáson.

 

Tehát Szögi Lajos III. rendű gyilkosa a májustól novemberig tartó hat hónap alatt, olyannyira megváltozott, ami a 2006-os elfogásától 13 év alatt sem sikerült…

Magyar Hírlap, Index, elemi.hu
Címlapkép: MTI Fotó – Vajda János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben