21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Michigani republikánus képviselő: Trump nem kért beavatkozást a szavazatszámlálásba

Donald Trump amerikai elnök nem kérte a beavatkozást a szavazatszámlálás folyamatába – jelentette ki Lee Chatfield, a michigani képviselőház republikánus elnöke a Fox televíziónak adott interjújában vasárnap.

Chatfieldet és a michigani képviselőház másik hat republikánus törvényhozóját Donald Trump pénteken fogadta a Fehér Házban. Sajtóhírek akkor arról szóltak: az elnök esetleg azért egyeztet a politikusokkal, hogy megpróbálja rávenni őket a választási eredmény hitelesítése előtt a folyamat befolyásolására.

Michiganben Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje 154 ezer vokssal többet kapott, mint Donald Trump.

Lee Chatfield a Fox televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta: alaptalanok voltak azok a feltételezések, amelyek szerint Donald Trump törvénytelenségre akarta volna rábírni a politikusokat.

“Ez egész egyszerűen nem történt meg” – szögezte le a michigani házelnök. Nem részletezte azonban, hogy miről esett szó a mintegy másfél órás megbeszélésen. Mindössze annyit mondott, hogy a küldöttség további szövetségi segítséget igényelt a koronavírus-járvány elleni küzdelemre Michiganben.

Michigan állam választási bizottsága azt kérte a szavazatokat ellenőrző, két republikánus és két demokrata párti politikusból álló testülettől, hogy hitelesítse a november 3-án tartott választás eredményét, amely szerint Joe Biden 2,8 százalékpontos szavazattöbbséggel aratott győzelmet.

A Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) és a párt michigani vezetése azonban azt szeretné, ha a hitelesítéssel még 14 napig várnának. Feltételezéseik szerint ugyanis Wayne megyében – amely az állam legnagyobb területű megyéje, székhelye Detroit – alaposan kivizsgálnák a feltételezett választási szabálytalanságokat.

A michigani választási iroda már jelezte: még ha a szabálytalanságok beigazolódnának is, ez nem változtatná meg a végeredményt.

“A hitelesítési folyamatot nem szabad manipulálni annak érdekében, hogy egyfajta utólagos népszavazás legyen a választók kinyilvánított akaratáról. A demokrácia nem így működik” – írta vasárnapi közleményében Lavora Barnes, a michigani Demokrata Párt elnöke.

Republikánusokhoz közeli rádiók és portálok idézték Barnes június elején kiadott közleményét, amelyben az afroamerikai politikusnő azt hangoztatta, hogy azok az emberek, akik Donald Trumpot támogatják, rasszisták.

Közben Donald Trump jogászcsapata vasárnap fellebbezést nyújtott be Pennsylvaniában azon szövetségi bírói döntés ellen, amely szombaton elutasította a keresetet több millió levélszavazat érvénytelennek nyilvánítására. A kereset szerint az állam több megyéje törvényellenesen elfogadott olyan levélszavazatokat, amelyeken javítva volt a voks.

Pennsylvaniában a jelenlegi helyzet szerint Biden győzött, 80 ezerrel több szavazattal. A tagállam 20 elektort ad az Egyesült Államok elnökét megválasztó elektori testületbe, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelöltet az Egyesült Államok elnökévé válasszák.

(Forrás: MTI – Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis)

További híreink

Megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre

Varga Lilla

Felháborodott a nyugati világ: a skót rögbi válogatott nem térdelt le a mérkőzés előtt

Irányi Dániel

Az USA hivatalosan is kilép a WHO-ból

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen