26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Migránshajóval érkezett a nizzai terrortámadás elkövetője

Szeptemberben érkezett a dél-olasz Lampedusa szigetére, majd innen jutott tovább Franciaországba a nizzai merénylő – értesült az olasz sajtó.

A 21 éves Brahim Ausszaui egy migránsokat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Azon a napon “ostrom” alatt volt a sziget – írták a hírügynökségek: több mint harminc migránshajó kötött ki, hatszáznegyvennégy személlyel.

Brahim Ausszaui egy húsz fős tunéziai csoport tagjaként érkezett. Egy napig a lampedusai Imbriacola táborában volt, utána feltették a Rhapsody karantén-hajóra.

Több mint két hétig karanténban volt, majd a hajóval a pugliai Bariba szállították, ide október 8-án érkezett meg. Bari migránsközpontjából október 9-én elengedték. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként.

A bevált gyakorlat szerint kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot. A kiutasítási rendelet értelmében illegális bevándorlóként öt nap alatt el kellett hagynia Olaszországot. Franciaországba önerőből jutott el. Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálati szervek a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni.

Ha a nizzai merénylő valóban Lampedusán kötött ki, majd Bari után szabályosan nyoma veszett, akkor Luciana Lamorgese belügyminiszter kérjen bocsánatot a franciáktól, és mondjon le

– szögezte le Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője.

Közösségi oldalán Salvini azt kérdezte, hány ezer terroristát “látott el, tartott el és kényeztetett” a “cinkos” Conte-kormány. Hangoztatta, hogy a “baloldali zsenik” kigúnyolták Salvinit, amikor azt állította, hogy a terroristák a migránshajókkal érkeznek. A Liga vezetője megjegyezte, hogy közben őt állítják bíróság elé, amiért megállította a migránshajókat ezzel nem csak Olaszországot, hanem egész Európát védelmezve.

Mariastella Gelmini, a szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője Lamorgese azonnali parlamenti meghallgatását sürgette. Gemini kijelentette, a hírek szerint a férfi zsebében az olasz Vöröskereszt papírjait találták meg.

Hogyan működik ez? Illegális bevándorlók és terroristák érkeznek Olaszországba, a tehetetlen kormány pedig azonosítja őket, majd hagyja, hogy szabadon menjenek, amerre akarnak Európában?

– tette fel a kérdést Gelmini.

Salvatore Martello lampedusai polgármester szerint a történtek ismételten rámutattak arra, hogy szükség van a migráció kezelésének módosítására. “Nem lehet a határtérségeket terhelni a befogadással” – jelentette ki. Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira. Korábban a 2015-ös párizsi terrortámadások egyes tettesei, valamint a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetője is Olaszországon keresztül érkezett Európába.

Egyszer már letartóztatták 

A Reuters információi szerint a nizzai terrortámadás elkövetőjét 4 évvel ezelőtt már letartóztatták.  Mohsen Dali, a tunéziai ügyészség nevében azt mondta, hogy a tunéziai hatóságok is vizsgálatot indítottak a terrortámadás miatt.

A 21 éves tunéziai szélsőségest, Brahimot tehát egy “civil” migránshajó juttatta el Olaszországba, ahol – a baloldali kormánynak hála – partaszállhatott. Innen vonatraült és átment Franciaországba, ahol október 29-én meggyilkolt három embert; egy nőt lefejezett.

Mindezt azért, hogy megünnepelje Mohamed próféta születésnapját.

MTI/Reuters nyomán – Kiemelt képünkön az elkövető, Brahim AouissaouiFORRÁS: AFP/AFPTV TEAMS

További híreink

Drágábbnak tűnik a bevásárlás egy osztrák Lidlben, mégis a magyarok járnak rosszabbul

Irányi Dániel

A baloldali szivárványkoalíció már most lop a Mi Hazánktól

Faragó Dániel

A szíriai hadsereg palesztin egységei támadást indítottak az Iszlám Állam ellen (videó)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben