11.5 C
Budapest
2021. szeptember 20., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Környezetvédelem

Mindössze húsz vállalat felelős a világ műanyagtermelésének több mint feléért

Miközben az óriáscégek hatalmas felületeiken propagálják környezettudatosságuk, és a média is az újrahasznosítás fontosságát szajkózza, addig a valóságban a műanyagok alig 8,7 százalékát hasznosítják újra. A műanyagtermelés viszont soha nem látott mértékben folyik. Ezek jórésze rövidesen a szemétben végzi. A Plastic Waste Makers nevű szervezet utánajárt, pontosan melyik cégek állnak az évi 130 millió tonna műanyagszemét előállítása mögött – derül ki a Guardian cikkéből.

A jelentésből kiderül, a világ műanyagtermelésének több mint feléért (55%) mindössze 20 vállalat felelős. Ezek jelentős része ráadásul egyszerhasználatos, újrahasznosíthatatlan műanyag, amely az óceánban, jobb esetben szeméttelepen végzi, esetleg elégetik – nem ritkán borzalmas légszennyezettséget okozva ezzel.

A jelentés szerint a műanyag eszközök és csomagolóanyagok legnagyabb részét olajcégek és vegyipari vállalatok állítják elő. A kutatás azért újszerű, mert a műanyag előállítóinak kilétét fedi fel, ami más megvilágításba helyezi a globális problémát ahhoz az évtizedeken keresztül hangoztatott narratívához képest, miszerint a szennyezés felelőse a “felelőtlen” fogyasztó, aki eldobálja a szemetet. Ez részben helytálló, de azért azt se felejtsük el, hogy a hulladék vizeinkbe engedése nem elsősorban a cégek hibája, de még csak nem is kizárólag román és ukrán szokás. Az óceánok műanyagszennyezettségéért első sorban afrikai és dél-ázsiai országok felelősek.

Ettől függetlenül a profitot hajszoló cégek felelőssége vitathatatlan.

A legnagyobb egyszerhasználatos műanyagtermelő a John D. Rockefeller által alapított ExxonMobil, amely évi 5,9 millió tonna műanyagot állít elő.

A világ legnagyobb vegyipari cége, a Dow 5,5 millió tonna eldobható műanyagot állít elő;
az amerikai cég után egy kínai vállalat jön, a Sinopec,  5,3 millió tonnával.

A listán 11 ázsiai, 4 európai, 3 észak-amerikai és egy-egy latin-amerikai és közel-keleti cég található. A mindössze 20 vállalt éves szinten 130 millió tonna egyszerhasználatos, eldobható műanyagot állított elő 2019-ben. A műanyagot egyébként szinte kizárólag fosszilis anyagokból készítik, így előállításuk a bolygónk állapotának romlásához is hozzájárul.

További híreink

Meghalt a Szent László kórházban egy koronavírusos beteg

Szabó Norbert

Lemondás miatt új polgármestert választanak a Zala megyei Dobriban

Dunai Tibor

Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja is látható lesz a szegedi Móra-múzeumban

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen