21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Vélemény

Működhet-e egy ország rendvédelem nélkül?

Ha a kormány elmúlt 12 éves rendvédelemhez való hozzáállását vizsgáljuk, akkor óhatatlanul az a feltételezés alakulhat ki bennünk, hogy a Fidesz is erre keresi a választ. Meglátásom szerint azonban helytállóbb lenne úgy feltenni a kérdést: Meddig működhet egy ország rendvédelem nélkül? Egyáltalán még működik?

Miközben a NAV-osokat, az életünket megnehezítő bürokratákat, és a minisztériumokban bólogató kormányszolgákat busásan megfizeti a rendszer, addig az olyan fontos szektorokat, mint az oktatás, vagy a rendvédelem, szinte semmibe veszi. Pedig, ha mondjuk ég a ház, vagy megtámadnak az utcán nem a kisvállalkozókat vegzáló NAV siet majd az ember segítségére. Hanem ki? – tehetnénk fel a kérdést. Nos, ha a kormány továbbra is így áll a rendvédelmi dolgozókhoz, akkor a válasz egyszerű: senki.

Se megbecsülés, se rendes fizetés

A meg nem becsült, meg nem fizetett, cserébe viszont agyonhajszolt dolgozó sajnos általános jelenség Magyarországon. A nevetségesen alacsony bérek és a merev, gyakran munkakörében tapasztalatan, esetenként teljesen alkalmatlan vezetők mivoltából pedig egyenesen következik az alacsony munkakedv, valamint az óriási munkaerőhiány. Azt hihetnénk ezt a tendenciát legalább az állami szférában igyekszik a kormány orvosolni, ám a gyakorlat éppen az ellenkezőjét mutatja:

csak úgy, mint más ágazatokban, itt is az „addig feszítsük a végsőkig a húrt, míg el nem pattan” elv érvényesül.

Csupán ezen logikából vezethető le, miért van az, hogy az egyre égetőbbé váló létszámhiányt a munkakörök kiterjesztésével próbálják orvosolni. Több, a közelmúltban leszerelt rendőr beszélt arról, hogy az utolsó időszakban milyen szinten leterhelték őket annak érdekében, hogy úgy tűnjön, mintha a rendőrség még működne. Egy kelet-magyarországi rendőrnyomozót rendes munkája mellett trafipaxozásra, járőrözésre, és rendszeres készenlétre is köteleztek. Mindezt havi nettó 250 ezerért.

 Ez nem túlórában ment, hanem a rendes munkaidejéből vonták le: például amikor beért reggel fél 8-ra, közölték vele, hogy öltözzön át civilből egyenruhába, mert terepen van rá nagyobb szükség. Az, hogy több idézése is volt aznapra szabálysértési ügyekben, nem számított

derül ki az szmo.hu összefoglalójából.

A rendőrök körében általános a nyomás és stressz, még hétvégére se tudnak tervezni, hiszen teljesen kiszámíthatatlan mikor kapnak plusz feladatokat. A problémákat napestig lehetne sorolni, s mindezek fényében aligha meglepő, hogy a fiatalok, akik esetleg erre a pályára tévednének, hamar ott is hagyják. Ők különösen rosszul viselik a folyamatos ugráltatást, főleg havi nettó 160-200 ezerért.

A kormány megoldása pedig: 4.8 milliárd forinttal csökkentette a rendvédelem a 2023-as költségvetését! Mire számíthatunk ezek után egy olyan szférában, ahol már eddig is alulfizetettek voltak a munkavállalók?

Mi a kormány terve? Az oktatásban és a rendvédelemben megüresedett helyeket is ukrán, vietnámi, meg pakisztáni vendégmunkásokkal tölti fel, ahogyan teszi azt a többi szektorban?

Jogkör nélkül életveszélyben

A helyzetet tovább tetézi, hogy ma Magyarországon a rendőrnek gyakorlatilag semmilyen jogköre nincs. A fegyver az oldalán kb. dísznek van, hiszen ha elsütné, akár önvédelemből, az állásával játszik. Ennek fényében aligha meglepő, hogy hazánkban is gombamód szaporodnak a no-go zónák.

Minek menjen veszélyes környékre egy járőr, ha úgyse tehet semmit azon kívül, hogy megvereti/megöleti magát?

Gondoljunk csak Kerepesre, vagy Békésre, ahol a „családi szóváltások” lövöldözésig fajultak, vagy akár Kispestre, ahol 70-100 fő röffent össze egy keresztelővel egybekötött szomszédverésre. De Szelep települést is felhozhatnánk példának, és a sor itt se érne véget…

Mivel a kormány a határőrséget sem hajlandó visszaállítani, ezért a rendőröket küldi a déli határhoz, akik feladata feltartóztatni az afrikai áradatot. Hogy ez a gyakorlatban hogyan néz ki, azt mondja el helyettem egy, a határon szolgálatot teljesítő rendőr:

„…minden éjjel azon fohászkodtam ,hogy senkit se dobjanak kővel fejbe (sajnos volt),vagy senkit ne lőjenek le ,,véletlen” se! Ez a ,,lövöldözés” dolog akkor kezdődött.. fel se tudtam fogni… de egy dolog biztos , hogy Édesapàm szegény ha ezt látta ,forgott a sírjàba mert 2 évet szolgált anno a régi rendszerben sorállományú határőrként! Anno ezt nem tudtàk volna megjátszani rendőrrel vagy Honvéddel hogy dobálják őket vagy éles fegyverrel vagy annak látszó tárgyal szórakozzanak!

Sose fogom feledni mert belém égett (kis híján szó szerint) amikor egy kis elterelő csoport, akik épp lenyugiztak, tüzet raktak a kerítés mellett , én naívan azt gondoltam melegednek csak ..de a nagy szart!!! Égő fákkal dobáltak meg minket és addigra kifogytunk mindenből (paprika spray)csak álltunk ott pajzsal ketten a kollégával mivel mi figyeltük őket addig a többiek épp megakadályoztak  máshol.

De semmit se tehetsz, a jog már nem minket véd! – zárja sorait.

Való igaz. Az egyetlen, amit tehetnek, hogy átkísérik az illegális betolakodókat a határ szerb oldalára, akik aztán majd újra próbálkozhatnak. Miközben

a jogvédőknek csúfolt felforgatószervezetek külföldről pénzelt zsoldosai árgus szemekkel figyelik a magyar honvédek és rendőrök minden lépését, és a legkisebb atrocitás láttán is Brüsszelig szaladnak.

Minőségi romlás

Álságos lenne úgy beállítanunk a rendőrséget, mint valamiféle szentek gyülekezetét, akik éhbérért is éjt nappallá téve dolgoznak értünk. Nagyon sok elszánt, tisztességes és becsületes ember él hivatásának, ugyanakkor azt is hozzá kell tennünk, éppen a fentebb vázolt problémák miatt rengeteg jó rendőr hagyta ott a pályát, és a megüresedett helyekre olyanok kerültek, akik az élet minden területén alkalmatlannak bizonyultak, ezért jobb híján elmentek rendőrnek. Ők azok, akik miatt a rendőrségről egyre negatívabb kép alakul ki a társadalomban. Ez a tendencia egyébként kísérteties hasonlóságot mutat a pedagógusokéval.

Erkölcsi és anyagi megbecsülést a rendvédelmi dolgozóknak

A rendvédelem ügyében átfogó koncepciót egyedül a Mi Hazánk Mozgalom fogalmazott meg. A párt szerint

csak úgy orvosolható a létszámhiány, és érhető el minőségi javulás a rendvédelemben, ha rendezik az állomány anyagi helyzetét.

2008 óta nem emelkedett a rendvédelmi illetményalap, és jelenleg egy kezdő rendvédelmi dolgozó a szakmunkás-minimál-bért is alig keresi meg (a tűzoltóknak el sem éri). A Mi Hazánk vallja, új szolgálati törvényt kell készíteni, amelyben olyan állomány- és illetménytáblázatot kell felállítani, amely a nyugállományba vonulásig biztosítja a szakmai és a fizetésfokozatokban is az előrelépést.

Sürgősen 100% bérfejlesztés lenne szükség és a régebben fennálló járandóságok (pl. szolgalati nyugdíj) visszaadására, hogy újból bevonzó és megtartóereje legyen ezeknek a fontos hivatásoknak.

Ezen felül azonnali jogszabálymódosításokat kell eszközölni.

Olyan törvényi garanciák kellenek, melyek megvédik a szakszerűen eljáró rendőrt a meghurcolástól.

Hogyan is várhatnánk el tőlük, hogy védjenek meg minket, ha az állam sem védi meg őket?

A Mi Hazánk a Virradat programban egy teljes koncepciót rakott le az asztalra, hogyan is kéne megreformálni a rendvédelmet.

A kormánynak nincs más feladata, mint sok más mi hazánkos javaslathoz hasonlóan, ezt is el kell lopnia, és megvalósítania.

Kérdés persze, hogy van-e egyáltalán szándék a Fideszben a rendvédelem rendbetételére? Az új költségvetés sajnos azt mutatja, hogy nem igazán.

Irányi Dániel

Kiemelt képünk illusztráció

További híreink

Bedrogozva okozott balesetet a javítóból megszökött “fiatal”

Irányi Dániel

Kutatók éjszakája: több száz online programmal várják az érdeklődőket pénteken

Varga Lilla

Bemutatón hasba lőtt egy nézőt egy lovasíjász, vádat emeltek ellene

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen