20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Muzulmánok ellen terveztek támadásokat Lengyelországban és Olaszországban

Fegyverrel és robbanóanyaggal…

Letartóztatták egy szélsőjobboldali csoport két tagját, tíz másik ellen pedig nyomozást indítottak az olaszországi Sienában. A hatóságok közlése szerint a csoport egy mecset felrobbantására készült a várostól 25 kilométerre levő Colle di Val d’Elsában.

A hivatalos tájékoztatás szerint a csoport 12 tagja ellen lőfegyverrel való visszaélés és illegális szervezkedés gyanújával nyomoznak. A firenzei és a sienai rendőrség különleges egységei több házkutatást is tartottak, ennek során irodákban, lakásokban és raktárakban lőfegyvereket, valamint robbanóanyagot foglaltak le.

A lefoglalt tárgyak között második világháborús relikviák – náci sapkák, horogkeresztes és fasiszta zászlók – is előkerültek.

A nyomozás eddigi adatai szerint a csoport tagjai egy gázvezeték megrongálásával akarták felrobbantani a mecsetet. Végül elálltak a tervüktől, mert attól tartottak, minden jel szerint joggal, hogy a rendőrök elkapnák őket.

Muzulmánok ellen tervezett fegyveres támadások gyanújával letartóztattak Varsóban két lengyel férfit, egy feltételezett szélsőséges csoport tagjait – közölte szerdán a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője.

A két férfit az ügyészség kezdeményezésére már vasárnap őrizetbe vették, majd bírósági döntés nyomán előzetes letartóztatásba helyezték. A gyanú szerint egy olyan csoport tagjai, amely lőfegyverek és robbanóanyagok felhasználásával fegyveres támadásokat tervezett Lengyelországban élő muzulmánok ellen.

A csoport a szóvivő szerint többek között Anders Breivik 2011-es norvégiai, valamint Brentont Tarrant idei új-zélandi terrortámadását akarta utánozni. (MTI)

További híreink

Trump megkegyelmezett számos elítéltnek, köztük több pártbeli szövetségesének is

Varga Lilla

A koronavírus már az USA-ban?

Kemény János

Babos Tímea harmadik Grand Slamjét nyerte párosban

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben