12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A kormány új – koronavírus-fertőzöttek számára teljesen használhatatlan – gépeket vásárolt Kínától

Valamit nagyon félreérthettek Orbán Viktor kormányfő beszerzői, lélegeztetőgépek helyett ugyanis olyan készülékeket sikerült megrendelni és leszállítani több koronavírusos betegek ellátására hivatott intenzív osztályra, amelyek csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmasak. Ráadásul otthoni körülmények között – értesült a Magyar Hang több, egymástól független forrásból.

Országszerte kaptak intézmények a ResMed Lumis 150 típusú készülékekből. A vadonatúj gépekkel azonban van egy apró probléma: a gyártó honlapján közzétett adatok alapján ez egy úgynevezett

CPAP berendezés, amely stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál.

Noha az eszköz első ránézésre nyomokban emlékeztet egy lélegeztetőgépre, ám ezzel minden hasonlóságot felsoroltunk. Ráadásul, nem elég, hogy kórházi betegek lélegeztetésére teljesen alkalmatlan gépekből sikerült bevásárolni a “segítőkész” kínaiaktól, még a rendeltetésének megfelelő használata is szinte lehetetlen, ugyanis a készülékek kínai nyelvű menüvel érkeztek.

A ResMed légzést segítő készüléke az egyik hazai intenzív osztályon (Fotó: Magyar Hang)

A malőr ráadásul nem egyedi, a Magyar Hang szerint az elmúlt egy-két hétben több vidéki és budapesti egészségügyi intézmény koronavírus-osztályára tucatszámra érkezett a hasznavehetetlen berendezésekből, amelyek ára az internetes webáruházakban 750 és 850 amerikai dollár (245-275 ezer forint) között mozog. Összehasonlításképpen: a súlyos koronavírusos betegek gyógyítására alkalmas lélegeztetőgépek ára kategóriától függően 2 és 10 millió forint között alakul.

Egy intenzív osztályon dolgozó vidéki orvos elárulta, a leszállított gépek tubuson keresztüli lélegeztetésre nem alkalmasak, holott ez egy tüdőgyulladásos beteg számára alapkövetelmény lenne. Az intenzív osztályon használatos lélegeztetőgépek nagyon fontos funkciója, hogy a bevitt gázkeverék oxigéntartalma szabályozható. Ám ezt szintén nem tudják az új berendezések. Változó oxigénigényű, tüdőgyulladásban szenvedő betegek lélegeztetése e funkció nélkül kimondottan tilos, mivel a betegek épségét veszélyeztetnénk. További probléma még – ami kétségbe vonja a beszerző hozzáértését is -, hogy a kínai gyártó nem rendelkezik se magyarországi forgalmazóval, se szervizhálózattal.

Orbán Viktor márciusban 2560 magyarországi lélegeztetőgépről beszélt, ezekhez pedig folyamatosan szereznek be újakat. Valamiért pont Kínából.

Amikor majd a nagy terhelés alatt leszünk, akkor azért 7500-8000 intenzív kórházi ágy és lélegeztetőkészülék is kellhet

– mondta. Április közepén már pontosabban fogalmazott: “A legrosszabb esetre készülve legyen 8 ezer működő lélegeztetőkészülékünk, és legyen több mint 30 ezer ágyunk”. Úgy tudni, a lélegeztetőgépek egy része Kínából érkezik, de hazai gyártású eszközök beszerzéséről is szó volt.

(Magyarhang nyomán – Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán)

További híreink

Megkezdődik a Székesfehérváron őrzött királyi maradványok vizsgálata

Varga Lilla

Milliárdos veszteség a fővárosi gyógyfürdőknél

Gabay Dorka

“A megoldás kezdete mindenképpen a liberalizmus felszámolásában lenne”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen