21.1 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Nagy-Britanniában szégyenlistán a Tesco

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarketlánca, a Tesco csaknem 80 ezer dolgozót alul fizetett – közölte az Egyesült Királyság kormánya, amely szégyenlistát készített azokról a cégekről, ahol a minimálbérnél is kevesebbet adnak a dolgozóknak. Közel 150 vállalat került fel ide.

A 2016 és 2018 közötti minimálbéres kifizetéseket vizsgálva a brit kormány megállapította:

Összesen 139 vállalat nem fizetett ki 6,7 millió fontot (2,7 milliárd forint) több ezer dolgozónak.

A Tesco, amelynek több mint 3700 üzlete van az Egyesült Királyságban és Írországban, továbbá közel 7000 boltjuk van világszerte, messze a legnagyobb szereplő a CNN szerint a kormányzati szégyenlistán. A kiskereskedő a brit vezetés szerint 78 199 munkavállalónak nem fizette meg rendesen a minimálbért, több mint 5 millió fonttal (2 milliárd forinttal) tartozik a dolgozóinak. A lánc maga “rendkívül csalódott és meglepett, hogy felkerültek a listára”, mivel azt állítják, hogy 2017-ben ugyan valóban elmulasztották a minimálbér megfizetését, de erről tájékoztatták az akkori kormányt – írja a napi.hu.

Még 2017-ben azonosítottunk egy olyan technikai kérdést, amely azt jelentette, hogy egyes kollégák fizetése akaratlanul is a nemzeti minimálbér alá esett. Nagyon sajnáljuk, hogy ez történt, és proaktív módon jelentettük a problémát

– állítja a Tesco a CNN Business-nek eljuttatott közleményében.

“Minden kollégánknak teljes költségtérítést adtunk, és azonnal megváltoztattuk bérezési irányelveinket, hogy megakadályozzuk az eset újbóli megismétlődését. A legtöbb esetben a visszatérítés 10 font vagy kevesebb volt” – tette hozzá a társaság a lebukás után.

A Tesco mellett helyet kapott a szégyenlistán a Pizza Hut, ami közel 846 ezer fontot nem fizetett meg 10 980 dolgozónak. Nagy-Britannia egyik legnagyobb gyógyszertár-hálózata, a Superdrug pedig 2222 alkalmazottjuknak tartoznak 15 000 fonttal.

“A minimálbér fizetése nem választható, hanem törvényes kötelezettség” – nyilatkozta Paul Scully brit szakminiszter, aki kiemelte: soha nem elfogadható, ha a munkáltató rövid távon cserélgeti le munkavállalóit, így próbálva kijátszani a szabályozást.

Különösen csalódást okoz, ha hatalmas cégek követnek el ilyen szabálytalanságokat

– tette hozzá.

További híreink

Mi Hazánk: a választási törvény módosítása legalizálná a csalást

Gabay Dorka

“Ellenlépésekkel” fenyegetőzik Kína, ha az EU szankciókat léptet életbe az ujgur kisebbségekkel szembeni bánásmód miatt

Irányi Dániel

Tiltakoznak a méhészek, kaptárakat gyújtottak fel

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen