-2.5 C
Budapest
2022. január 26., szerda
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Novák Előd sorsára jutott a Pesti Srácok is a Facebookon

December 15-én, ugyanazon a napon tiltották le a felhasználók idővonaláról Novák Előd és a Pesti Srácok oldalát, így az egyes bejegyzések korábbi, több tízezres elérései szinte nullára csökkentek, csak az adott Facebook-oldalt közvetlenül felkeresők látják tartalmait. A Facebook-felhasználók kiegyensúlyozottnak hitt, illetve elvileg saját választásaik alapján történő tájékozódása helyett manipulált összeállítású hírvonalat kapnak, balliberális érdekek szerint.

Ez így viszont már képes választásokat is eldönteni. Erre hívta fel a figyelmet Schiffer András is:

„Nem szóltunk akkor, amikor Novák Elődöt lekapcsolták, mert nem tartjuk magunkat széljobbereknek, nem szóltunk akkor, amikor a Pestisrácokat lekapcsolták, mert nem tartjuk magunkat propagandistának. Csak egy ponton azon fogjuk kapni magunkat egy szép vasárnap délelőtt, hogy nem is érdemes elmenni szavazni, mert az algoritmusok már régen eldöntöttek mindent. Ez forog kockán!”

Az LMP egykori társelnöke szerint egy nemzetközi intézmény paradox módon csak akkor tud hatékony lenni az óriásvállalatokkal szemben, ha mögötte erős, népi felhatalmazással rendelkező nemzetállami kormányok vannak. Hozzátette:

“Ha a nemzetállamoktól függetlenedő nemzetek feletti intézmények lesznek, és feloldódnak a nemzetállami keretek, akkor ezek a bürokráciák nagyon könnyen a megregulázandó cégeknek a zsebébe kerülnek. Tessék megnézni, hogy a brüsszeli bürokrácia kikkel van tele. Működik a forgóajtó: aki egyik nap lobbista, a másik nap az uniós főhatóságnak a feje.”

Schiffer amerikai példát is felhozott: a Biden kormány hírszerzésének az egyik fejese korábban a Google egyik fő lobbistája volt.

Fordulat a kormány hozzáállásában

Amióta a kormánypártot is elérte a cenzúra gépezete, hirtelen fontossá vált számukra a harc a techóriások ellen. Azonban, sosem feledhetjük, hogy amikor nem őket sújtotta a legnagyobb közösségi oldal véleményterrorja, hanem olyan oldalakat és pártokat, akik számukra inkább riválisok, mint szövetségesek, ők is csak a vállukat rángatták, mint a balliberális véleményformálók.

Nem szóltak, mikor a legolvasottabb jobboldali hírportált törölték, majd a cikkeit is megoszthatatlanokká tették. Még a portál nevét sem lehet már leírni az oldalon. Csendben maradtak, mikor a Facebook cenzúrával avatkozott be többek közt a magyarországi EP-kampányba, amikor indoklás nélkül törölték a Mi Hazánk Mozgalom elnökének 207 ezer követővel rendelkező hivatalos közösségi oldalát is, nevét a kék-fehér portálon azóta leírni sem lehet, arcképéért szintén tiltás jár. 2020. októberben pedig törölték a Mi Hazánk Mozgalom több mint 80 ezer követővel rendelkező oldalát is.

További híreink

„Hagyják békén a gyerekeinket!” – Orbán Viktornak üzen a Mi Hazánk

Kemény János

Gépkarabélyos honvéddel próbálták megakadályozni a Mi Hazánk sajtótájékoztatóját

Irányi Dániel

Ötszáz kerékpárt kapott a Szent László Kórház

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen