20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
Külföld

Nehéz helyzetbe hozzák a Huaweit a szankciók

Két dél-koreai vállalat, a Samsung és a SK Hynix is azt tervezi, hogy nem ad el több alkatrészt a kínai Huaweinek – írja a koreai nyelvű Chosun llbo alapján az UPI. Utóbbi memóriachipek gyártásával foglalkozik.

A lap értesülése szerint az üzleti kapcsolatok szeptember 15-én érnének véget, ami egy szimbolikus dátum, ugyanis ezen a napon lépnek életbe az USA által már korábban bejelentett korlátozó intézkedések. Ezek értelmében tilos lesz a Huawei számára olyan alkatrészeket értékesíteni, amiket amerikai gépekkel, vagy amerikai szoftverek segítségével fejlesztettek ki.

Trump döntése kifejezetten érzékenyen érinti a Huaweit. Richard Yu, a vállalat vezetője korábban úgy nyilatkozott: a Kirin processzorok letiltása miatt a Mate 40 lesz az utolsó telefon, ami csúcsprocesszorral készül.

A kínai cég belengette, az is előfordulhat, hogy kiszállnak a mobilos piacból, s nem gyártanak többé okostelefont.

Nem tudni, a két koreai cég döntése amerikai befolyás nyomán született-e meg, mindenesetre az vitathatatlan, hogy az együttműködés felmondását az ő költségvetésük is megérzi. 2020 első félévben például az SK Hynix 13,3 milliárd dolláros bevételének 40 százaléka származott kínai exportból. 

A kínai vállalat közben trükközni próbál, processzorait a kínai SMIC gyártósorairól igyekszik beszerezni, ez azonban hosszú távon nem jelent életképes alternatívát. Már csak azért sem, mert az SMIC-t is érintheti az amerikai tiltás, mivel az amerikaiak könnyedén megakadályozhatják, hogy a vállalat beszerezze a gyártáshoz szükséges eszközöket.

(Hvg.hu nyomán – Fotó: Mobilarena)

További híreink

Belgium nőket és gyerekeket fogad vissza a szíriai dzsihadista börtöntáborból

Irányi Dániel

Szembetűnően emelkedett a panaszmentes fertőzöttek napi esetszáma Kínában

Szabó Norbert

A Ciara viharciklon rekordidő alatt átrepített az óceán felett egy utasszállítót

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben