2.6 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Nehézkes kormányalakítás Izraelben

Másodszorra sem sikerült eldönteni, harmadik választás helyett nagykoalícióval próbálkoznának…

Hétfő este – a pártok képviselőinek meghallgatása után – Rivlin jeruzsálemi rezidenciájára invitálta a múlt keddi választáson legtöbb szavazatot szerző két párt, a 33 mandátummal rendelkező Kék-fehér és a 31 mandátumot szerzett Likud vezetőjét.

Rivlin előzőleg tudatta, hogy egységkormányról szóló nagykoalíciós tárgyalásokat szeretne a két párt és a két politikus között, még mielőtt bárkit is felkérne kormányfőnek a következő izraeli kabinet létrehozására. Az elnök a találkozó után azt mondta, hogy “jelentős lépést tettek előre”, hiszen a két politikus nem vetette el javaslatát.

A két pártdelegáció már kedden találkozik az egyeztetések folytatására, és szerda estére Rivlin újabb találkozóra hívta Netanjahut és Ganzot Jeruzsálembe. Az izraeli államfő szerint a választások eredménye azt mutatja, hogy a szavazók nagykoalíciót szeretnének, és nem akarnak újabb előrehozott választást a patthelyzet megoldására.

(MTI)

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben