28.1 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Nem igaz, hogy csak irániak utaztak a lezuhant ukrán gépen

Tűzgolyóként csapódott a földbe az ukrán Boeing Iránban, az interneten egyre több olyan videó lát napvilágot, amelyek állítólag a lezuhant – vagy lelőtt – utasszállító katasztrófájának pillanatait ábrázolják. Közben közzétették azt a listát is, amely tartalmazza, hogy milyen nemzetiségű utasok tartózkodtak a fedélzeten. Kiderült, hogy – az első hírekkel ellentétben – nem csak irániak.

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter közölte a Twitteren, hogy 176-an haltak meg a katasztrófában:

-82-en irániak,
-63-an kanadaiak,
-11-en ukránok (a kilencfős személyzettel együtt),
-tízen svájciak,
-négyen afganisztáni állampolgárok,
-hárman britek
-hárman németek

A légiakatasztrófát követően egy jordán lap azt közölte: a Boeinget az iráni légvédelem lőtte le, tévedésből. Ezt nem erősítette meg még senki, az ukrán hatóságok viszont azt mondják, az elsődleges információk szerint hajtóműhiba okozta a tragédiát.

A gép a teheráni felszállás után nem sokkal zuhant le. A helyszíni felvételeken alig látható olyan roncsdarab, ami felismerhetően a repülőhöz tartozna, a gép ugyanis kis darabokra szakadt és nagy területen szóródott szét. Csak néhány szárnydarab, illetve a törzs egyes, nem túl nagy elemei ismerhetőek fel.

A neten közben terjednek a videók, amelyek eredetisége nem megerősített, de állítólag azt ábrázolják, amint a repülő tűzlabdaként zuhan le. Ha a levegőben rakétatalálat érte volna, valószínűleg már fent szétrobban a jármű, a felvételek viszont egy égve zuhanó légi járművet ábrázolnak. A katasztrófa pontos okát valójában egyelőre senki nem tudja, viszont a gépet üzemeltető légitársaság azt közölte: a Boeing gyakorlatilag új volt, három éve gyártották, közvetlenül a gyártótól vették, a pilóták pedig gyakorlott repülők voltak, s valószínűtlen, hogy a már 2400 méteres magasságot elérő repülőn hibát követtek volna el.

Forrás: Blikk

További híreink

Antiszemitizmus elleni stratégiát készít az EU

Varga Lilla

Törölték Gyurcsány Youtube-csatornáját

Szabó Norbert

Öngyilkos lett a posta miatt

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben