7.4 C
Budapest
2021. március 4., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

Nem jelentet meg hétfőtől több hirdetést a Facebookon az ausztrál kormány

Nem jelentet meg hétfőtől több hirdetést a Facebookon az ausztrál kormány, miután a közösségi oldal egy általa vitatott törvénytervezet miatt múlt héten megtiltotta ausztráliai platformján a helyi médiacégek híreinek megtekintését vagy megosztását.

Elsőként az egészségügyi minisztérium közölte, hogy így döntött, ezt követte a kormány egésze nevében Simon Birmingham pénzügyminiszter bejelentése.

A tárcavezető szerint az óriásvállalat “helytelenül viselkedik, befolyást akar gyakorolni a demokratikus rendszerre”, azonban nem fognak meghátrálni semmiképpen.

Az ABC televíziós csatorna számításai szerint a lépés nyomán 10,5 millió ausztrál dollártól esik el a Facebook.

A kormány mintegy 16,5 millió eurót (5,9 milliárd forintot) költ a koronavírus elleni oltás népszerűsítésére, valamint az oltókampánnyal kapcsolatos tájékoztatásra. Greg Hunt egészségügyi miniszter elmondta: a tárca továbbra is hozzájárul az információs kampány költségeihez, de a Facebook felületén nem fognak hirdetni.

A vita arra vezethető vissza, hogy tavaly decemberben az ausztrál parlament elé került az új médiakódex-tervezet, amely rákényszerítené elsősorban a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, különben pénzbírsággal sújtják őket.

A közösségi oldal ezt az elképzelést kifogásolva döntött úgy múlt héten, hogy ausztráliai platformján nem engedélyezi felhasználóinak a hírek megtekintését – írja az MTI.

A szokatlan és nagy felháborodást keltő lépés óta a Facebook tárgyalásokat folytat az ausztrál sajtóorgánumokkal és a kormánnyal is annak érdekében, hogy megoldást találjanak a vita rendezésére.

(Kép: Reuters/Dado Ruvic)

További híreink

Román alkotmánybíróság: nyugodtan lehet ünnepeltetni Trianont Erdélyben

Szabó Norbert

Egy nap alatt több mint hétszázzal emelkedett a brit halálos áldozatok száma

Dunai Tibor

A cseh kormány különgépet indított Kínába 100 ezer gyorstesztért

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben