20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
BűnügyKiemelt

Nem lophatnak többet a románok

Legalábbis fát. Ugyanis Klaus Johannis, román államfő kihirdette az illegális fakivágás elleni törvényt. Az új jogszabály elsősorban a falopás büntetési tételeit szigorította. Így a tettes előéletétől függetlenül börtönbüntetésre számíthat.

A jövőben pedig minden faszállító teherautósnak rendelkeznie kell egy Nemzeti Erdészeti Tanács által kiállított bizonyítvánnyal. Amennyiben a sofőr ezt nem tudja felmutatni, milliós büntetést kockáztat.

A rendszerváltás óta az erdő szabad préda

Romániában évente több tízezer hektár állami erdőt irtanak ki a bűnözők. Ez körülbelül 80 millió köbméter fát és egymilliárd dollár bevételt jelent. A legális forgalom is ekkora lehet az országban.

Kutatások szerint 2001 és 2018 között mintegy 336 ezer hektárnyi erdő tűnt el. Összehasonlításképpen ez a jelenlegi magyar összes erdőterület hatodának felel meg. Európa utolsó nagy erdőrengetegének zsugorodása a kontinens klímaválság elleni küzdelmét is nehezíti.

Az Európai Bizottság februárban indított kötelezettségszegési eljárást a bukaresti kormány ellen, amiért nem tett semmit a fatolvajok ellen.

(forrás:erdely.ma)

További híreink

Hivatalosan is időt nyert a székelyek fontos ügye

Irányi Dániel

Fényes jövő: 15 éves és már lopja az autókat

Kiss Albert

Gyalázat – 17 év fegyházra ítélték Budaházy Györgyöt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben