21.7 C
Budapest
2022. május 18., szerda
Magyar Jelen
Hírek Külföld Tudomány

Németországban mégsem a vírusban hal meg a legtöbb “Covid-áldozat”

A hivatalos Covid-halottak 80% -a nem a koronavírus miatt halt meg, állítja egy német kutatás.

A német statisztika ugyanis azokat is Covid-áldozatnak tekinti, akik felgyógyultak a betegségből, de később más vagy tisztázatlan ok miatt veszítik életüket.

Magyarországon szintén minden olyan elhunytat Covid-áldozatnak tekintenek, akiknél diagnosztizálták a vírust.

Kutatásainkban kiderítettük, hogy a július eleje óta jelentett hivatalos Covid-halottak (tehát azok, akik a koronavírus áldozataként kerülnek be a statisztikákba) 80 százalékánál a fertőzés több mint öt hétre nyúlik vissza, és ezért inkább abból kell kiindulni, hogy esetükben nem a koronavírus volt a halál valódi oka

– mondta Bertram Häussler orvos, szociológus, a berlini IGES független egészségügyi kutatóintézet vezetője a német Die Weltnek adott interjúban.

A problémát az jelenti, hogy ezeket az eseteket az egészségügyi hatóság a hónapokkal korábban jelentett koronavírus-fertőzéshez számolja, és ezért koronavírusos halálesetekként kerülnek be a statisztikába.

Tehát például egy olyan idős embert is Covid-halottnak tekinthetnek, aki tavaly fertőződött meg, és idén hunyt el szívelégtelenségben.

A járványügyi intézet azért használja ezt a számítást, mert biztosra akar menni, hogy egyetlen Covid-halott se hiányozzon a statisztikából. Ugyanakkor mivel tömegesen könyvelik el így az elhunytakat, a statisztika egyre torzabb lesz.

(privátbankár)

(kiemelt képünkön egy németországi lezárásellenes tüntetés)

További híreink

Nem csak a járványügyi szigorítások állnak a szerbiai zavargások hátterében

Dunai Tibor

Moszkva megkezdte a hiperszonikus fegyverek elleni védelem kidolgozását

Kiss Albert

Izrael újabb csapást mért a Hamász gázai övezeti állásaira

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen