1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Nincs vétó

Több nemzetközi lap is arról számol be, hogy Magyrország végül nem tart ki az EU következő hét éves költségvetésének vétózása mellett.

A magyar és a lengyel fél főleg a jogállamisági mechanizmust vitatta, illetve vétózási szándékát is ezért tartotta fent. Az EU ugyanis ezen mechanizmusok meglétéhez vagy hiányához kötötte volna a kifizetéseket.

Jelen állás szerint ezt a mechanizmus csak akkor lehetne életbe léptetni, illetve számon kérni, ha az adott tagország döntései sértik az Európai Unió pénzügyi érdekeit, és nem lehet politikai célokra használni, vagyis például a bevándorlásról szóló vitában élni vele.

Bekerülthet továbbá egy vészfék mechanizmus, melynek értelmében az Európai Bizottság által javasolt szankciókat az államfőkhöz és a kormányfőkhöz terjesztik be előzetesen.

A jogállamisági mechanizmus életbe lépését egészen addig felfüggesztenék, ameddig az Európai Bíróság meg nem állapítja, hogy az összefér az EU-s joggal.

További híreink

Lengyelország nem Németország rovására akarja növelni az amerikai katonai kontingenst

Dunai Tibor

Több mint ötven emberrel végeztek dzsihadisták Mozambikban

Kiss Albert

„Az EU gondolkodása Hegyeshalomig terjed” – interjú Nógrádi Györggyel

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben