21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Nógrádi György: Európa lábon lőtte magát

– A történelem azt mutatja, hogy a szankciók döntő többségét mindig kijátszották. Erre a legjobb példa 1806 augusztusa, ahol Napóleon Berlinben kiadja a szárazföldi blokádot, amely abból állt, hogy a Brit-szigeteket zár alá vette, és velük mindennemű kereskedelmet megtilt. Ezt ettől kezdve tökéletesen kijátszották. A mostani szankciós csomagnak (az Oroszország elleniek – a szerk.) hosszú története van, csak egy pontot mondok, 2014, Krím-félsziget – fogalmazott portálunknak Nógrádi György biztonságpolitikai elemző.

Jelezte, hogy ugyan Európa sorra fogadja el a szankciós csomagokat, és ezek az ő megítélése szerint nagyon-nagyon sokat ártanak az Európai Uniónak.

– Bele lehetne menni, hogy kinek ártanak többet. Tény az, hogy Oroszországban a rubel az év legjobb valutája lett, hiszen felerősödött. Tény az, hogy egy év alatt harminckilencszeresére növekedett a külkereskedelmi forgalom,  jelentős a nyersanyagforgalom Oroszország és India között. Tény az, hogy Európában katasztrofálisak lettek a közüzemi díjak. És tény az is, hogy eddig a szankciókat Oroszország kevésbé érezte meg – folytatta.

Bár úgy látja, a jövőben meg fogja érezni, ha a szankciók fennmaradnak, mert látszik az, hogy a hadiiparban a chip-hiány komoly problémát okoz. Az autóiparban az orosz autókból már nagyon sok minden kimaradt, mert nem tudják Nyugatról behozni. De – mint mondja – ezért cserébe nem indult be az Északi Áramlat II.

– Európában katasztrofális földgáz és kőolajhiány van. Be lehet hozni ezeket máshonnan, de az amerikai palagáz sokkal drágább mint az orosz, a szállítása is rendkívül környezetszennyező. Tehát ott tartunk, hogy Európa sorra fogadja el a szankciókat részint amerikai, részint ukrán nyomásra.

Ezeknek van hatása Oroszországra kétségkívül, de sokkal nagyobb a hatása Európára, tehát én úgy mondanám, hogy lábon lőttük magunkat

– összegezte gondolatait.

(Fotó: Ajpek Orsi – Index)

További híreink

Dr. Apáti István: Tűnődik a bíró?! Mennyit ér két élet?

Varga Lilla

Buszozás az Alföldön: gyerekektől akart késsel cigarettát kérni egy utazó

Faragó Dániel

Szájmaszkokat sodort partra az óceán Ausztráliában

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen