15.6 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Nőkről beszélgettek, nőkkel, nőnapon

Az ATV Csatt című beszélgetős-vitaműsorának volt vendége Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese, további vendégek voltak Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, Herczegh Mária humánszervező és Mocsár Eleonóra televíziós szerkesztő-rendező. A téma pedig a nőnap apropóján a nők helyzete volt.

A műsort vezető Rónai Egon azzal nyitotta a beszélgetést, kik ma a valódi nők? Rögvest a beszélgetés elején szóba került a gender ideológia, hogy egyáltalán ki tekinthető nőnek. De a nőnap alkalmával mindannyian egyetértettek abban, a nőkről kell beszélni, azonban a szemléletbeli különbségek előjöttek azért.

Rónai Kasler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét idézte, aki arról beszélt, a Jóisten férfit és nőt hozott létre, tulajdonképpen a hagyományos családmodellt fogalmazta meg, erről kérdezte a résztvevőket Rónai.

– Ez megint egy szemléletbeli kérdés, hogy a férfit és a nőt egymással szembeállítjuk-e, vagy pedig egymás partnereinek, ahol a férfi is segít otthon, egymást kisegítik

– mutatott rá Dúró.

– Kásler miniszter úr olyan területen dolgozik, ahol hathatósan tudna tenni a nők helyzetéért – fogalmazott Szél, szerinte a kormány nem tesz eleget például a családon belüli erőszak megakadályozásáért, összességében is úgy látja, az elmúlt 10-11 évben nem történt érdemi előrelépés, csak arról beszélnek, ki szerintük a valódi nő, és ki nem.

Hercegh szerint ma Magyarországon a GYES-ről visszajövő anyákat sokszor a munkába állás után rögtön kirúgják. Mint mondta, a koronavírus alatt kiderült, nincs semmiféle jogvédettsége a nőknek manapság. Szerinte ez meglehetősen hiteltelenné teszi a kormány családbarátságát, amit állít magáról.

Dúró úgy fogalmazott, ma Magyarországon szegénységi kockázatot jelent a nagycsalád vállalása. Hercegh rámutatott arra, most a lezárások alatt nem megoldható egy nőnek, hogy ki vigyázzon a gyerekére, az nem elfogadható opció számára, hogy kiveheti a szabadságát, mert akkor a munkája kerül veszélybe.

Mocsár szerint is igaz, hogy a nő legyen valódi családanya, de akkor meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a férfi eltarthassa egyedül a családját, legyen akár három vagy négy gyerek, de a mai világban két gyereket is nehéz eltartani, még közös erővel is.

– Nem minden munkahely tolerálja azt, hogy egy anyuka két-három hétre kiesik a munkából – utalt a jelenlegi járványügyi időszakra.

Dúró szerint meg kell teremteni az egyensúlyt a nagycsalád és a munka között, a Mi Hazánk politikusa szerint ezt nem sikerült megteremteni, mert a magyar fiatalok vágynának kettő-három gyerekre, de valójában csak egy születik meg.

A műsor második felében konkrét számadatokat sorakoztatott fel Rónai. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszterre hivatkozva mondta, Magyarországon 20 százalékkal csökkent a bérszakadék az elmúlt években, és nőtt a nők munkavállalási aránya olyanok körében is, akik 6 év alatti gyereket nevelnek.

Hercegh nézete szerint ez egyébként teljesen ellentmond a kormány propagandájának, de úgy gondolja, ez azért van csak, mert a nők is rákényszerülnek arra, hogy munkába álljanak, mert – mint fogalmazott – a férfiak is gyalázatosan keveset keresnek.

Dúró komoly kritikával illette a főállású anyaság intézményét, hiszen a 28 ezer 500 forint semmire nem elég. Jó, köszönjük szépen – jegyezte meg ironikusan. Szél elmondta, a bérszakadék nem azt jelenti, hogy azonos pozícióban ugyanazt a bért kapják-e, hanem arról is van szó, hogy sok hivatást 100 százalékban nők látnak el.

– És ezt a nagy bértömeget alacsony szinten cipeljük magunkkal

– mutatott rá.

Dúró ezen a ponton közbevetett, hogy megtehetné a kormány, hiszen állami dolgozókról van szó.

Rónai egy Eurostat adatait mutatta be ezután, amely arról szólt, a nők közel 20 százalékkal kevesebb bért kapnak akár azonos pozícióban is. Szél szerint tudatosan besorolják a nőket alacsonyabb kategóriába. Dúró úgy látja viszont, hogy ez az anyasággal függ össze. Tehát nem konkrétan a nőkkel van kapcsolatban, hanem az anyasággal, hiszen kimarad neki akár 6 év és ezt a lemaradást nem tudja behozni a körülmények miatt.

– Pedig egy anya jobb munkaerő lesz, mint mielőtt a gyereke megszületett, mégis úgy látom, mintha büntetnénk magát az anyaságot

– fogalmazott Dúró.

– Nagyon sok cégnél, ha egy nő jelentkezik egy állásra, megkérdezik, van-e gyerek, a férfi mennyit foglalkozik vele, hiába tilos ilyen kérdéseket feltenni – vélekedett Mocsár.

Az Eurstat adatai szerint viszont a női menedzserek aránya növekszik, elemezte Rónai az adatokat, de feltette a kérdést, vajon miért van kevesebb női politikus, elképzelhető, hogy nem vágynak rá, de a cégvezetők fele közel mégis nő.

Mocsár szerint az, hogy egyre több nő hoz létre vállalkozást a gyerekek mellett, az kényszerpálya. Hercegh azon az állásponton van, hogy azért sincs női politikus, mert a nők nem segítik egymást. Hozott egy példát, ha olyan eset áll fent egy cégnél, hogy a nőknek kell kiválasztaniuk a vezetőjüket, és csak egy férfi akad a felhozatalban, bármennyire nem rátermett, mégis a férfit fogják választani. Egyetértettek viszont abban, hogy a felsőoktatásban átfordult az arány, már többen vannak a nők, ebből is következik, hogy egyre több a női vezető.

További híreink

A Mi Hazánk Mozgalom ésszerűtlen lezárások ellen szervezett demonstrációt

Varga Lilla

Egy Facebook komment miatt kell börtönbe vonulnia egy angol drukkernek

Irányi Dániel

Török drónok likvidáltak két iraki tisztet

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben