26.1 C
Budapest
2022. augusztus 10., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírek

Novák Előd: Kitartok elveim mellett!

Novák Előddel a Mi Hazánk alelnökével, négygyermekes családapával beszélgettünk Horthy Miklósról, az új feladatairól, a Jobbik pálfordulásáról és a társadalom morális hanyatlásáról.

Tegnap megemlékeztek Horthy Miklós budapesti bevonulásának 100. évfordulójáról. Miért tartják fontosnak, hogy megrendezzék az eseményt?

Mert senki más nem csinálta meg. Pont az ilyen hiánypótló lépésekre jött létre a Mi Hazánk Mozgalom is. Nekünk az emlékezetpolitika terén is küldetésünk van. Az eddigi ország- és városvezetések bűnös mulasztása, hogy Horthy Miklósnak nincs még közterületi szobra a fővárosban, ezért kellett nekünk lépnünk, s a Zetényi Csukás Ferenc vezette Horthy Miklós Társasággal közösen indítványoztuk a posztumusz díszpolgári címet is, a jelenlegi politikai viszonyok közt inkább figyelemfelhívó jelleggel. Budapest újra vörös rongyokba öltözött – és szivárványszínűbe is. Van tehát feladatuk a magunkfajtáknak bőven.

Novák Előd, a Horthy Miklós Társaság által adományozott kitüntetésével

Horthy Miklós pozitív szerepét finoman szólva vitatja a balliberális oldal.

Utolsó kormányzónk munkásságát lehet kritizálni bal- és jobboldalról egyaránt, és jogosan, de a Horthy-korszak 25 évét összehasonlítva a rendszerváltás óta eltelt évtizedekkel: egyértelműen szoborért és díszpolgári címért kiált. A két világháború között gazdasági világválság, világszerte több tízmilliónyi halálos áldozatot követelő spanyolnátha-járvány és főként Trianon sújtotta az országot, Horthy Miklós mégis virágzásnak tudta indítani, lenyűgöző gazdasági fejlődést és kulturális pezsgést produkálva. A Horthy-korszak kultuszminisztere, Klebelsberg Kuno már kapott szobrot Újbudán, de a kormányzó érdemeinek elismerése még ránk vár.

A balliberális oldal konkrétan náciknak titulálja az egykori kormányzó híveit. Nem tartanak a megbélyegzéstől?

Nem félünk, nem hátrálunk, nem adjuk fel az elveinket ilyen olcsó vádak miatt. Ráadásul nem mi vagyunk egy önkényuralmi rendszert vezető pártnak a jogutódja, hanem az MSZP. A DK országgyűlési képviselője pedig nem szégyellt az ünnepségünk napján és helyszínén ilyet nyilatkozni: „Az a feladatunk, hogy 2022-re a horthyzmus írmagját is kiirtsuk”. Az ő népirtásaikat már ismerjük, a kommunizmusnak világszerte százmilliónyi halálos áldozata van. A vér nem válik vízzé! Nem nekünk kell szégyenkeznünk. És épp a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat az, mely szintén megtagadja ezeréves múltját, és sárba tiporja koronáját, amikor épp Szent István szobrát száműzni próbálja. Szent történelmi jelszavaink helyett, azok után nem szégyellenek egy trágár jelszó alatt egyesülni a hatalomért elvtelenül bizonyos ellenzéki pártok.

A Horthy megemlékezéseket még 2007-ben kezdte el szervezni jobbikosként. Találkozott az eseményen egykori párttársaival, vagy számukra ez már vállalhatatlan lett?

Sok régi bajtárs vonult velünk most is, de a neojobbikosok számára ez már valóban vállalhatatlan. A Jobbik dezertált a nemzeti radikális táborban, sokan árulók lettek a párttal együtt sodródva, de mi menetelünk tovább egyenesen a rég megkezdett úton. Bár Vona Gábor még csak a lövészárkokból való előjövetelt szorgalmazta, végül nem csak feladták a harcot, de a barikádok túloldalára menve immár a nemzeti tábort lövik Jakab Péterék is. Róla egyébként frappánsan állapította meg beszédében Toroczkai László, hogy Kun Béla méltó örököse, míg a konzervatív arisztokratából vörös gróffá lett, elmeháborodott Károlyi utódja Gyurcsány Ferenc.

Szeptemberben született meg negyedik gyermekük, önkormányzati képviselő lett, a Mi Hazánkban több területért felel. Erre szokták mondani, hogy nem lehet egy fenékkel két lovat megülni, itt azonban egy egész ménes van…

A gyerekeinkhez valóban elkelne egy pásztorkutya, néha úgy érzem. De szerencsés helyzetben vagyunk, mind a négy nagyszülő sokat segít a gyereknevelésben, édesanyám és öcsém ráadásul gyermekorvos. A három nagyobb gyermekünk ebbe szocializálódik, hogy alkalmazkodniuk kell másokhoz, segíteniük a család mindennapjait nekik is. Az önkormányzati képviselőség klasszikus mellékállás, tehát azért nem jelent akkora leterheltséget, mint az országgyűlési megbízatás, bár Újbudán is van tervem bőven. A Mi Hazákban egyre többen végeznek társadalmi munkát, így nekem is egyre több a segítőm ott. Kihagyta még az önkéntes tartalékos honvédségi szolgálatomat, arra kétségkívül kevesebb időm lesz ezután, de rugalmas a rendszer, s pl. a határon is több immár a technika, mint az élőerős szolgálat.

Novák Előd

Térjünk vissza a legújabb feladatára. Újbudán önkormányzati képviselő lett, ott ahol a polgármester a korábban 6,3 milliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízta meg az önkormányzati cégek átvilágításával. Van ennél mélyebben?

Vélhetően sajnos lesz. Czeglédyt pedig már 2010 előtt is jogerősen elítélték adócsalásért és magánokirat-hamisításért. De a gátlástalanság már látszik, és éreztem is, amikor a fővárosi választási előretörésük után úgy nyilatkoztam, hogy a kiéhezett ellenzék szét fogja lopni Budapestet. Ráadásul könnyen lehet, hogy a Fidesz szemet huny majd, remélve a fordítottját az országos korrupciós ügyekben. Újbudán még szavazatukkal is támogatták a fideszesek Gyurcsányék gátlástalan klientúraépítését: csak a Mi Hazánk Mozgalom szavazott a rekordszámú alpolgármesteri kinevezés ellen. Megduplázták az alpolgármesterek számát (fizetésüket pedig a törvényi maximumban határozva meg), mely így rekordot jelentő négy főre bővült, s ugyanilyen számban duzzasztották a bizottságokat (azzal együtt tisztségviselőit) és a tanácsnokokat is, valamint az alpolgármesteri stábokat. Az ennek gátat vető módosító javaslatomat senki más nem támogatta. Vajon mi lehet az a világ legerősebb lobbija, mely a 25 fős testületben egyetlen mandátummal rendelkező Párbeszéd képviselőjéből, Barabás Richárdból alpolgármestert csinált? A titkos szavazáson 25 szavazatból 23 vokssal választották külsős alpolgármesterré az MSZP képviselői mandátummal nem is rendelkező politikusát, Hintsch Györgyöt is. Ráadásul a Fidesz és a balliberális képviselők úgy döntöttek az alpolgármesterek alkalmasságáról, hogy még a feladatkörüket sem jelölték még ki; nem a feladatokra keresnek megfelelő személyt, hanem a fizetéseket osztogatják munkakör nélkül, ami a politikusbűnözés törvényesített formája, azonban a Mi Hazánk se Gyurcsány, se Orbán hasonlóan korrupt és elburjánzott rendszerét nem támogatja. Miután az Orbán-kormány nyolc év alatt a duplájára, 13 ezer főre hizlalta a minisztériumok létszámát, nem meglepő, hogy a Fidesz az önkormányzatokban is inkább asszisztál a klientúrabővítésekhez.

Nem érzi azt, hogy a választók immunissá váltak a botrányokra? Hogy már nem érdekli őket, hogy a politikusok lopnak, csalnak, hazudnak, drogoznak, magánéleti botrányokba keverednek, mondván a másik oldal sem lenne jobb?

De, sajnos ez az önkormányzati választás egyik fő tapasztalata, minden erkölcstelen, akár jogerősen elítélt politikusbűnözőt is megválasztottak. Így már nem lehet pusztán a gátlástalan politikusokra mutogatni, a választók felelőssége is, hogy ezután várhatóan még jobban elszemtelenednek majd. Ezt tapasztaltam amúgy a Jobbikban is, országgyűlési képviselőként egyes frakciótársaim is inkvizítornak tituláltak, mikor pusztán annyit vártam el, hogy pl. ne éljenek vissza a lakhatási támogatással, s csak akkor vegyék fel, ha arra is költik. De a politikusi álláshalmozással és a mentelmi joggal szembeni küzdelmem is okozott komoly érdeksérelmet és ellenállást az akkori pártomon belül, mert időközben megjött egyes frakciótársaim étvágya… Az erkölcsök társadalmi szintű fellazulása ellenére kitartok elveim mellett, előbb-utóbb meg kell hozza gyümölcsét a tisztességes politizálás.

Jánosi Tamás – elemi.hu

További híreink

A fiú azt felelte: “majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”.

Kemény János

Mi Hazánk: Vérfrissítésre van szükség 2022-ben

Gabay Dorka

Magyar szereplője is lesz a Gyűrűk ura sorozatnak!

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben