3 C
Budapest
2022. november 30., szerda
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Nyugdíjreformot szorgalmaz a Mi Hazánk

Nem egyszeri nyugdíjkorrekcióra, ingyen rezsi ígéretére, svájci indexálásra van szükség, hanem a biztos megélhetésre és kiszámítható nyugdíjrendszerre – mondta a Magyar Jelennek a Mi Hazánk nyugdíjas kabinetjének vezetője. Erős Erzsébet, amellett, hogy bírálta Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc feleségének, a balliberális ellenzék miniszterelnök-jelöltjének időseknek tett kampányígéreteit, bemutatta a Mi Hazánk nyugdíjprogramját.

Dobrev Klára nyugdíjasoknak tett ígéretei kivitelezhetetlenek, megalapozatlanok, hiteltelenek – fogalmazott portálunknak Erős Erzsébet, Gyurcsány Ferenc feleségének bejelentésére reagálva. Emlékeztetett, Gyurcsány bukása után a szocialista kormány visszavette a 13. havi nyugdíjat, azaz egy már korábban megadott juttatást vett el. – Azt is közölték, hogy nagyon fog fájni, mert semmilyen nyugdíjkorrekció nem lesz. Persze, mert a férje gazdasági csődbe vitte az országot. Ők még azt is elvették, amit az előző kormány megadott. Van bárki ezek után, aki elhiszi nekik, hogy ők majd adnak bármit? – tette fel a kérdést a szakpolitikus, aki szerint a DK politikusa által javasolt svájci indexálás például olyan bonyolult számítást igényel, hogy az ember azt sem tudja, mi alapján kap akkora nyugdíjat, amekkorát, ráadásul a bruttó fizetésekből számolnak nettó nyugdíjat. Dobrev Klára már azt is megígérte, hogy uniós nyugdíjat fog fizetni. De hogyan lehet ezt, amikor még a bérek sem uniósak. Az is nonszensz ígéret, hogy egy bizonyos alapfogyasztásnál nem kell fizetni gázt, villanyt, vizet. Szépen hangzik, de ne felejtsük el, annak idején pont Gyurcsány Ferenc adta el az állami közműcégeket – sorolta Erdős Erzsébet, aki szerint ehhez amúgy is kormányzati döntés szükséges,

Dobrev Klára pedig elég messze van még attól, hogy kormányzati döntéseket hozzon, főleg annak fényében, hogy a férje tönkretette az országot.

– Nem egyszeri juttatásra vagy szükség a nyugdíjak terén, hanem biztos megélhetésre. Mi megőriznénk a 13. havi nyugdíjat, az állami nyugdíjplafont megállapítanánk az állami szférában dolgozók, és onnan nyugdíjba menők számára.

A kommunista luxusnyugdíjakat is visszavonnánk,

illetve megszüntetnénk egy bizonyos szint felett – sorolta a Mi Hazánk politikusa, hangsúlyozva, a párt egy egységes nyugdíjalapot szorgalmazna, mely több pilléren állna. – Differenciált nyugdíjrendszerre volna szükség, azaz, aki több gyermeket felnevelt, veszélyes munkakörben dolgozott, több időt töltött munkában, vagy az egészségügyben látott el feladatot, az alapon felül további juttatásokat kapna. Az is fontos, hogy egyforma nyugdíjemelést kapjon mindenki. Amikor például a parlamenti képviselők fizetését 15 százalékos infláció alapján emelik, a nyugdíjasoknak is 15 százalékos emelést kell adni. De úgy, hogy az infláció mértékét az átlagfizetéshez mérve forintban kellene meghatározni, és minden nyugdíjasnak ugyanakkora emelést kellene adni. Ugyanis, ha a nyugdíjszázalékot adják, akkor egy magasabb nyugdíjra számolva a százalékot magasabb az emelés, mint akinek alacsony a nyugdíja, aki csak egy-két ezer forint emelést kap.

Az igazságos tehát egy alapnyugdíj megállapítása lenne, kiegészítve bizonyos szempontok mentén, és amikor az infláció mértékével emelik a juttatást, azt ne százalékban, hanem egy forintosított átlag meghatározásával kapják meg az idősek

– hangsúlyozta.

Erős Erzsébet kitért arra, a Nők 40 program mellett, a férfiaknak is ugyanezt a kedvezményt megadnák. – A nehéz fizikai munkát végző férfiak idős korukra már nem tudnak úgy helyt állni. Ezt figyelembe kell venni – mondta.

A párt országgyűlési képviselőjelöltje szerint nonszensz, hogy több gyermeket felnevelt, egy életet tisztességesen végigdolgozó nő 60-70 ezer forintot kap. – Rettenetes állapotban van a nyugdíjrendszer. Emberhez méltatlan, hogy megbecsülés helyett most azokat hozzák anyagilag nehéz helyzetbe, akik felépítették azt az országot, amit az elmúlt 30 évben szétloptak, elkótyavetyéltek – tette hozzá.

Magyarjelen.hu

További híreink

Gyorshír: Késsel támadtak Janusz Waluśra

Kemény János

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Dúró Dóra a HírTV-ben: az EBESZ közgyűlésén éppen egy magyar politikusé volt a legmagyarellenesebb hozzászólás

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben