24.3 C
Budapest
2022. augusztus 8., hétfő
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Obama bizalmasa, a “polgárjogi harcos” Pressman lesz Magyarország új amerikai nagykövete

Az 1977-ben született, magna cum laude elismeréssel végzett jogász, David Pressman fiatal kora ellenére tapasztalt diplomata. Clinton és Obama kormányában szolgált. Ez utóbbi nevezte ki nagykövetnek még 2014-ben, amikor Pressman a Biztonsági Tanácsban képviselte az Egyesült Államokat. A kormányzati szerepvállaláson kívül elismert polgárjogi ügyvédként tartják számon – írja az Euronews, mely ezt követően valóságos eposzokat zeng a szélsőliberális ügyvédről. 

Politikailag mindenkinél bölcsebb, akit ismerek, ráadásul bátor

– áradozott még 2008-ban a nyíltan liberális, demokratapárti George Clooney újonnan alkalmazott tanácsadójáról, David Pressmanről. “Hetente legalább háromszor beszélek vele, és folyamatosan képben tart” – tette hozzá.

A színész Hollywood egyik legaktívabb, népszerű sztárja. Akitől pedig tanácsokat várt, David Pressman, egy elismert New York-i polgárjogi ügyvéd, és Clinton elnök külügyminisztériumának korábbi munkatársa.

Az idősebb Clooney egy partin találkozott Pressman egyik rokonával. Fiával együtt hamarosan családtagként tekintettek Pressmanra. “Cuznak becézem” – mondta George Clooney. “Apám szerint rokonok vagyunk. Nem tudom, honnan pattant ki az ötlete.”

Ezen Pressman is kuncogott:

Ő ír, én meg zsidó vagyok.

Még véletlenül sem amerikaiként hivatkozott magára. Még annak ellenére sem, hogy a ’90-es évek óta beépült az ország politikájába.

Vadászat a “háborús bűnösökre”

A zsidó származású ügyvéd jelenleg a Jenner & Block ügyvédi irodában társként dolgozik, titulusa már most “Ambassador” (nagykövet). Erre még Barack Obama jelölte ki.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának háborús bűnökért felelős igazgatójaként Pressman irányította az amerikai kormány bizottságát, amelynek az elsődleges feladata a szökésben lévő háborús bűnösök felkutatása és bíróság elé állítása volt.

Itt természetesen még véletlenül sem azon amerikai (vagy inkább Amerikában élő és tevékenykedő – a szerk.) agresszorokra kell gondolni, akik független országokat rohantak le, és törvényes kormányokat döntöttek meg. Manapság az a háborús bűnös, akit ők annak neveznek.

A mélyállam hamisítatlan szolgája

Szerepe a Clinton-, majd Obama-adminisztrációban már önmagában szemlélteti, hova is tartozik igazán. Ám, hogy mennyire elkötelezett, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ő is részt vett Trump elnök megbuktatásának kísérletében.

Két nappal az ellene megindított alkotmányos vádemelési eljárás megbukása után Trump kirúgta két, őt eláruló alkalmazottját, az ellene valló zsidó származású Gordon Sondlandet, Washington uniós nagykövetét, valamint az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának európai ügyekért felelős igazgatóját, a szintén zsidó Alexander Vindman alezredest. Ez utóbbit biztonsági őrökkel kellett kivezettetni a Fehér Házból.

Vindman egyébként azért akarta megbuktatni Trump elnököt, mivel az

2019 nyarán telefonon többször arra kérte az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkij, hogy vizsgálják ki Joe Biden fiának gyanús ukrajnai ügyeit.

Vindman vallomása nyomán indult el az impeachment Trump ellen, az eljárásban azonban az elnököt – amint az várható is volt – felmentették. Noha a liberális-globalista sajtó ezt követően a Trump által indított “bosszúhadjáratról” beszélt, munkáltatói szemszögből teljesen világos, hogy az ember nem szeretne olyanokat bizalmi pozícióban látni, akik az ő megbuktatásán dolgoznak.

Ettől függetlenül a most amerikai nagykövetté váló David Pressman habozás nélkül képviselte a bíróságon a hasonszőrű Vindmant.

Vindman több mint 21 év után távozik a hadseregből, miután világossá vált, hogy „jövője abban az intézményben, amelyet kötelességtudóan szolgált, örökre korlátozott lesz

– állt Pressman álságos közleményében.

Az LGBT szolgálatában

A zsidó ügyvéd keményen támadta az amerikai külügyminisztériumot is, amiért 2018 őszétől korlátozták az Egyesült Államokban működő nemzetközi szervezetek azonos nemű partnereinek vízumkiadását. Mindaddig házastársi, ún. G-4 vízummal utazhattak az Egyesült Államokba, október 1-jétől azonban erre csak akkor váltak jogosulttá, ha törvényes házasságot kötöttek. Az nem világos, hogy miért “kirekesztő”, ha csak a törvényesen megkötött házasságot ismeri ez az állam?

Egyébként a Trump-adminisztráció azzal érvelt, ezen törvénymódosítással végre helyreállt a jogegyenlőség, ugyanis eddig csak a rendes pároknak kellett törvényes házasságot kötniük a G-4 vízumhoz.

És, hogy mi vár majd ránk, mikor David Pressman hivatalba lép, mint amerikai nagykövet? Azzal kapcsolatban talán a legbeszédesebb, hogy a hírt elsők között Niedermüller Péter üdvözölte. Egyúttal meg is hívta magához a 7. kerületbe, hogy megmutassa, hogy néz az ki, mikor a hozzá hasonlók pozícióba kerülnek.

További híreink

A Dessewffy Kastélyt akarta szétbontani a többszörösen visszaeső

Kiss Albert

A kínai elnökről készült portrékat égettek Indiában a héten megölt katonák temetésén

Kiss Albert

A lengyel kormány meglépte, amit a Fidesz nem mer: kárpótlás jár az oltások mellékhatásaiért

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben