loading

Etikus állattartással az egészségesebb élelmiszerekért

2020. dec. 3. 14:04
2 perces olvasmány
Etikus állattartással az egészségesebb élelmiszerekért

A fejést, a takarmányozást és a trágyázást is robotok végzik majd a Szent István Egyetem kaposvári gazdaságában. A gazdaság egyébként tehén-barát, ugyanis az állatok a saját bioritmusuk szerint élhetnek, szabadon legelnek és még a fejés időpontjáról is dönthetnek - írja a noizz.hu

Rengetegen értekeztek már a nagyüzemiállattartás egészségtelen körülményeiről, ami nem csak vegytiszta állatkínzás, de az állat húsának minőségét is befolyásolja. Éppen ezért próbálkozik meg a Kaposvári Campus az "etikus állattartással", amivel azon túl, hogy méltó körülményeket biztosítanak a teheneknek, a belőlük előállított élelmiszer is jóval egészségesebb lehet.

Egyértelmű, hogy ezeknek az állatoknak már teljesen más a bioritmusuk, mint a harminc-negyven évvel ezelőtt élt teheneknek. Ezzel pedig az alkalmazott technológiának is lépést kell tartania

– mondta dr. Húth Balázs, az Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője.

A gazdaság biztosítja, hogy a tehenek stresszmentesen, kötött időpontok nélkül, saját szervezetük bioritmusának megfelelően élhessenek, mindezt minimális emberi befolyás mellett.
A fejőrobot a munka minden fázisát elvégzi, a tőgy előkészítését, a fejést, a fertőtlenítést – emberi beavatkozás nélkül. Egy robot 60-80 tehenet képes ellátni. A fejési intervallum a tehén saját biológiai ritmusához igazodik, így nem okoz stresszt az állatnak, aki jól érzi magát a fejőállásban.

– számol be az innovációról a SZIE munkatársa.
Az állatok akkor termelnek több tejet, ha pihennek, így az állattartónak is az az érdeke, hogy a tehén minél többet pihenjen

– számol be a szakember a szie.hu oldalán.

“Célunk, hogy a lakosságot, illetve az emberiséget minél jobb minőségű élelmiszerrel lássuk el. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a sokszor hibafaktornak számító humán befolyást a minimálisra csökkentjük, és az egyes munkafolyamatokat automatizáljuk.

Ezáltal precíziós jelleggel be tudunk avatkozni egy-egy termelési folyamatba, melynek segítségével elkerülhető a gyógyszeres kezelés vagy éppen az elhullásból származó veszteség. Ha kevesebb gyógyszert, antibiotikumot alkalmazunk a termelés során, a fogyasztók egészségesebb termékekhez juthatnak, így ezek a precíziós technológiák élelmiszerbiztonsági szempontokat is szolgálnak” – magyarázta a Kaposvári Campus tanszékvezetője, hogy miért fontos a technológiai élelmiszerbiztonsági szempontokból.

Az X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!
További cikkeink
Összes
Friss hírek
Támogassa munkánkat!

Mi a munkánkkal háláljuk meg a megtisztelő figyelmüket és támogatásukat. A Magyarjelen.hu (Magyar Jelen) sem a kormánytól, sem a balliberális, nyíltan globalista ellenzéktől nem függ, ezért mindkét oldalról őszintén tud írni, hírt közölni, oknyomozni, igazságot feltárni.

Támogatás