22.7 C
Budapest
2022. augusztus 14., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Orbán a rezsicsökkentés módosításáról: valaki majd megérti, hogy nő a számlája, valaki nem

Orbán Viktor a Kossuth rádióban fejtette ki, miért volt szükséges a katások ellehetetlenítése, és hogy miért kellett eltörölni a rezsicsökkentést, melyről a választások előtt azt mondták, a baloldal tenné meg. Ez most azt jelentené, hogy tényleg nincs érdemi különbség a két nagy tömb között? 

“Az ma már nem fér bele, hogy 400 ezer katás legyen”

Orbán Viktor azt állította, igyekszik megértően viszonyulni a tüntetőkhöz. Elismerte,

a katatörvény módosításának vannak vesztesei, és ez az intézkedés valóban fájhat sokaknak,

de az ország érdeke most ezt a változtatást meghozni. Sajnálatos módon, mivel a mérhető támogatottsággal nem rendelkező balliberális pártok kirakatemberei keselyűként telepedtek rá a katások ügyére, így most mind a kormányfő, mind a médiája összemossa a kettőt. Orbán szerint a mostani tüntetések is inkább az ellenzék akcióiról szólnak.

A katatörvény módosítása szükséges és jó döntés

– szögezte le Orbán Viktor. Azt állította, nem csak a háború miatt kellett változtatni a törvényen, hanem a nyugdíjrendszer miatt is “be kellett csukni a kiskapukat”.

Az ma már nem fér bele, hogy 400 ezer katás legyen

– jelentette ki.

Átalányadó, kiva, ekho, lehet válni egyéni vállalkozóvá és vissza lehet menni munkavállalónak is. Ezek a változások szeptember elsején hatályba lépnek, szeptember 25-ig tudnak nyilatkozni az érintettek arról, hogy melyik adónemet választják

– tette hozzá a miniszterelnök.

Szerinte a magyar gazdaság jelenleg 150 ezer katást bír el. Orbán arról is beszélt, hogy a kata régen a “maszek volt.”

Az embereket nem szoktam kritizálni, mindenki él, ahogy tud. (..) A cégeket hibáztatom, akik rávették az embereket, hogy menjenek katába

– mondta. Érdekes, hogy akkor miért nem a cégeket bünteti? Mert az vitán felül áll, hogy az nincs rendjén, hogy az olyan multinacionális gigacégek, mint például a Wolt, vagy a Food Panda nem hajlandóak adót fizetni, és ezért inkább arra kényszerítik a dolgozóikat, hogy legyenek katások. De akkor miért nem ezeket a cégeket bünteti a kormány? Elvégre Orbán is elismeri, hogy “munkaalapú társadalmában” az emberek ki vannak szolgáltatva a cégeknek, és “élnek, ahogy tudnak”. Ha a Fidesz nem neoliberális gazdaságpolitikát folytatna, akkor az emberek oldalára állna a cégekkel szemben. Sajnos ma Magyarországon pont az ellenkezője történik, így az óriásvállalatok stiklijeit 450 ezer magyar vállalkozóval fizettetik meg.

Valaki majd megérti, hogy nő a számlája, valaki nem

Orbán a rezsicsökkentéssel kapcsolatban – korábbi ígéreteivel ellentétben – már arról beszélt, a háború előtt még belefért, hogy jár a teljes lakosságnak, de ma már nem. Elárulta, korábban azért volt rá szükség, mivel más európai országokhoz képest itthon a rezsi a fizetés magasabb hányadát viszi el.

Nyugaton magasabbak a fizetések, ezért könnyebb a piaci árat kifizetni, mint Magyarországon.

A megszüntetéséről azt mondta, lehet, hogy sokakat érzékenyen érint majd a dolog, ez azonban nem változat a tényeken. Mint fogalmazott:

Valaki majd megérti, valaki nem. A tényeken az nem változtat, ha valaki ezt nem érti meg.

Örülj, hogy van munkád

Miután egy tollvonással 450 ezer embert kényszerítenek vissza egyéni vállalkozóból az aktív munkavállalók közé, Orbán arról beszélt, a háborúnak ára van, amit Európának meg kell fizetnie. Új korszak kezdődött az európai történelemben az orosz-ukrán háború óta.

A háború zajlik a világgazdaságban, de legalábbis az európai gazdaságban

– fogalmazott. Hozzátette:

Most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettük.

Harc van az energiaárakért, de lesz harc a munkahelyekért is. Orbán Viktor azt tanácsolja mindenkinek, hogy becsülje meg a munkahelyét, mert Európában gazdasági visszaesés lesz.

Magyar Jelen – 24.hu

További híreink

Seprűnyéllel és asztallábakkal vették ostrom alá a házat

Irányi Dániel

A holland parlament kötelezné az egyházi iskolákat az LGBTQ diákok felvételére

Irányi Dániel

Összeállt a trió: Szél, Hadházy és Szabó együtt folytatják

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben