25 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Öt év alatt 900 ezerrel nőtt a muszlim lakosság száma Németországban

Öt év alatt kilencszázezerrel emelkedett és meghaladta az ötmilliót a muszlim vallású emberek száma Németországban egy szerdán bemutatott kutatás szerint – ismertette az MTI.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) Muszlim élet Németországban 2020 című kutatásában elvégzett becslés szerint 5,3-5,6 millió muszlim vallású ember él az országban, ami a 83,1 milliós lakosság 6,4-6,7 százaléka. Öt évvel korábban, 2015-ben 4,4-4,7 millióra becsülték a muszlimok számát, a népességben betöltött arányukat pedig 5,4-5,7 százalékra.A vallási közösség létszáma így 900 ezerrel, lakossági részaránya 1 százalékponttal emelkedett.

Az utóbbi fél évtizedben főleg a közel-keleti válságövezetekből érkezett menedékkérők révén emelkedett a muszlimok száma. “Ennek hatására erősödött a közösség sokszínűsége”

– mondta a BAMF honlapján közölt összeállítás szerint Anja Stichs, a BAMF kutatóintézetének munkatársa.

Kifejtette, hogy továbbra is a törökországi származásúak alkotják a legnagyobb csoportot, de már nincsenek többségben, arányuk 45 százalék. A második helyen állítólag a polgárháború sújtotta Szíriából származók állnak 13 százalékkal. A muszlim vallási közösség tagjainak élettapasztalatai igen eltérőek. Jelentős részük sok éve Németországban él vagy Németországban született, és csaknem 50 százalékuk rendelkezik német állampolgársággal.

A németországi muszlim közösségről szóló alapismeretek rögzítését és a folyamatok követését szolgáló kutatásban azt is kimutatták, hogy döntő többségük, 79 százalékuk jónak vagy nagyon jónak értékeli a német nyelvtudását, és kétharmaduk tart fenn szoros, baráti kapcsolatot német származású emberekkel. (Igen, saját maguk értékelték, hogy szerintük hogy beszélnek németül – a szerk.)

A kevés ilyen kapcsolattal rendelkezők körében erős óhaj mutatkozik arra, hogy legyen több német származású barátjuk, ismerősük. Ezzel kapcsolatban a német állam által fizetett Hans-Eckhard Sommer, a BAMF elnöke elmondta: “az elemzések megmutatják, hogy gyakran túlbecsülik a vallás hatását az integrációra”. A társadalmi beilleszkedésben a vallási hovatartozásnál sokkal fontosabbak más tényezők, például a Németországban eltöltött idő, a Németországba költözést kiváltó okok vagy a társadalmi helyzet – mondta a szövetségi hivatal vezetője.

A BAMF kutatóintézetének adatai szerint

a németországi muszlimok jellemzően fiatalok. Legnagyobb részük – csaknem 45 százalékuk – 25 év alatti, és csupán 5 százalékuk tartozik az idősek közé, a 64 felettiek korosztályába.

A teljes népességet tekintve az idősek aránya több mint négyszer nagyobb, 21 százalékos. A többi között kimutatták, hogy

a németországi muszlimok 82 százaléka erősen vagy inkább vallásosnak tartja magát.

Maga a vallásgyakorlás igen sokszínű, így például 70 százalék ügyel az ételekre, italokra vonatkozó előírások betartására, de csak 39 százalék imádkozik napi rendszerességgel, és a közkeletű vélekedéssel szemben a muszlim lányok és nők több mint kétharmada, 70 százaléka nem visel fejkendőt.

További híreink

Meg akartuk tudni, miért kötelezte el magát az Unilever az “LMBTQ-jogok” iránt

Kemény János

Az egyik fertőzött iráni diák nem tartotta be az óvintézkedéseket

Dunai Tibor

A „Ki a magyarokkal az országból!” nem uszítás a román igazságszolgáltatás szerint

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen