16.7 C
Budapest
2021. szeptember 19., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Pakisztán rakétákkal lőtte Afganisztánt

Tizenöt ember életét vesztette és nyolcvanan megsebesültek egy afgán határtelepülésre mért pakisztáni rakétacsapásban – közölték afgán tisztségviselők pénteken. Az afgán válaszcsapásban heten haltak meg és 31-en kaptak lőtt sebet a pakisztáni oldalon a helyi egészségügyi hatóságok szerint.

    “Az afgán hadsereg megtorlásával kell majd szembe néznie a pakisztáni erőknek, amennyiben folytatják rakétatámadásaikat Afganisztán területe ellen” – közölte a kabuli védelmi minisztérium.

A pakisztáni külügyminisztérium a csütörtök este történt támadásért afgán határőröket hibáztatott, akik állítása szerint először nyitottak tüzet civilekre és pakisztáni biztonsági erőkre. A tárca szerint a pakisztáni erők önvédelemből cselekedtek. Iszlámábád szerint a helyzetet később katonai és diplomáciai csatornákon keresztül sikerült elsimítani.

Csütörtökön egyébként pakisztáni csapatok érkeztek a Szpinboldakkal átellenes oldalon lévő Csaman határátkelőhöz, hogy kordában tartsák több száz pastu nemzetiségű tüntető tiltakozását a koronavírus-járvány nyomán elrendelt határzár ellen. Az erőszakossá fajuló megmozduláson három tüntető életét vesztette, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk.

A határvonal a pakisztáni, illetve az afganisztáni határ mentén élő pastu nemzetiség által lakott területen keresztül húzódva választ el családokat és törzseket. Sokan ingáznak a határon keresztül, de a Csaman átkelő lezárása miatt most nem tudnak munkába menni. A határt csak a kereskedelmi forgalom számára nyitották meg.

A két ország vitatott határvonalán ráadásul időnként előfordulnak összecsapások. Júliusban például az északkelet-afganisztáni Kunar tartományt érte pakisztáni rakétatámadás három ember életét követelve.
A halálos összecsapások csak fokozódtak mióta Pakisztán 2017-ben kerítést kezdett emelni Afganisztánnal közös határán. A két országot a britek által 1893-ban meghúzott, 2640 kilométer hosszú, úgynevezett Durand-vonal választja el egymástól, amelyet Afganisztán nem ismer el. Pakisztán ugyanakkor azt állítja, hogy szomszédjának területi követelései vannak vele szemben, folytonos feszültségeket keltve ezzel a két ország között.

Emellett Kabul és Iszlámábád is régóta azzal vádolja a másikat, hogy szemet huny a szélsőségesek tevékenysége fölött az ellenőrizetlen határon.

Pakisztán részben azzal indokolta a határkerítés telepítését, hogy ezzel megakadályozza az iszlamisták afganisztáni területre való visszavonulását. Ugyanakkor éppen Pakisztánt állítja pellengérre az Egyesült Államok és Afganisztán is azért, mert szerintük biztos hátországot nyújt a kabuli vezetés ellen harcoló radikális iszlamistáknak.

Iszlámábád tagadja ezt, és a maga részéről azt állítja, hogy a karacsi tőzsde épülete elleni júniusi támadás elkövetői, a szakadár Beludzs Felszabadítási Hadsereg harcosai Afganisztán déli Kandahár tartományában rejtőzködnek, ahogy a pakisztáni tálibok terrorszervezete, a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) emberei is. Az ENSZ szerint mintegy 6500 pakisztáni szélsőséges bujkál Afganisztánban.

MTI

További híreink

Kizárólag fekete divattervezőknek vásárolt jegyet az idei Met-gálára Lewis Hamilton

Irányi Dániel

Esztergom belvárosában erőszakoltak meg egy lányt

Kemény János

Újabb jelöltet mutatott be a Mi Hazánk, ezúttal Sopronban, szimbolikus helyszínen

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen