3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
GazdaságHírekKiemelt

Putyin megmosolyogta a szankciókat: Oroszország 97 milliárd dollár értékben exportált

Az USA és az Európai Unió vezetése által megkövetelt szankciók miatt Európa rég nem látott válság elé néz: élelem-, nyersanyag- és áruhiány, a ’20-as évek óta nem látott, elszabaduló infláció, és a sort még hosszasan lehetne sorolni. Lassan már gáz se lesz, de hát az Unió szerint fagyoskodva is „Oroszország ellen harcolunk”. Kár, hogy miközben Európa lassan belerokkan a szankciókba, addig Putyin továbbra is milliárdokért exportál.

A Finnish Centre for Research on Energy and Clean Air által lefolytatott kutatás szerint ugyanis Oroszország 97 milliárd dollár (37 300 milliárd forint) értékben tudott szenet, olajat, földgázt és cseppfolyós földgázt (LNG) exportálni.

A fosszilis tüzelőanyagok legnagyobb importőre a háború kitörése óta Kína volt, amely 13.1 milliárd dollár értékben vásárolt az oroszoktól. Németország szorosan a második helyen áll 12.6 milliárd dollárral.

Ez egyebek mellett magyarázatot ad az érzékelhető passzivitásukra. Olaszország 8.1 milliárd dollár értékben importált szénhidrogént az oroszoktól, míg Hollandia 7.8 milliárd dollárral, Törökország 6.9 milliárd dollárral, Lengyelország 4.6 milliárd dollárral, Franciaország 4.5 milliárd dollárral, India pedig 3.5 milliárd dollárral járult hozzá a háborús gépezethez – összegezte a Liner.hu.

A fenti példából is jól látszik, hogy az egész embargózás európai szemszögből a következőképpen írható le:

próbáljuk úgy büntetni Oroszországot, hogy abba ne menjen teljesen csődbe Európa.

A háború óta eltelt időszakban Oroszország az olajexportból szerezte a legnagyobb arányú bevételt, szám szerint 48 milliárd dollárt, vagyis az összbevétel közel felét. Gázexportból 25 milliárd, olajtermékekből 13.5 milliárd dollár, LNG-ből 5.3 milliárd dollár, szénből pedig 5 milliárd dollár bevétel érkezett.

A kutatóintézet szerint a legaktívabban Lengyelország, az Egyesült Államok, Törökország, Spanyolország, Olaszország és Japán próbál leválni az orosz nyersanyagról.

Putyin jót mosolygott a szankciókon

Az orosz vezető egy konferencián arról beszélt, Európával szemben még jóideig az ő kezükben van az adu. A korlátozások miatt kieső olajnak, pedig – igaz, diszkontáron – Indiában és Kínában találnak vevőket.

A világpiaci olajkínálat csökken, az árak nőnek, ez minden. A vállalatok bevétele ennek köszönhetően nő, és ezt mindenki tudja

– mondta a fórumon vélhetően hamiskás mosollyal a szája szélén.

Putyin szavait a tények is bizonyítják. Erről ITT írtunk korábban.

Magyar Jelen – Liner – Napi.hu

További híreink

Ismét “fontos” kérdésben döntött a WHO: átnevezik a majomhimlőt, mert a név “rasszista”

Irányi Dániel

Pozitívuma is van az elszabadult rezsiáraknak – a Jobbik bezárja irodáját

Faragó Dániel

Nem jön Budapestre a magyar helyreállítási terv elfogadásának bejelentésére az Európai Bizottság elnöke

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben