19.4 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Rendszeressé válhat a 40 celsius-fokos hőmérséklet a század végére Nagy-Britanniában

A Nagy-Britanniában eddig mért legmagasabb hőmérséklet 38,7 Celsius-fok volt, amelyet tavaly júliusban jegyeztek fel Cambridge-ben.

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) új tanulmánya szerint 2100-ra rendszeressé válhat az akár 40 Celsius-fokot is elérő nyári hőmérséklet Nagy-Britanniában, ha nagyon magas marad a szén-dioxid-kibocsátás – számolt be a BBC hírportálja alapján az MTI.

Az elmúlt két nyáron Nagy-Britannia és Európa sok területét sújtották szokatlan és a szervezetet erősen megterhelő hőséggel kísért időszakok. A Met Office kutatói szerint egyértelmű, hogy ezekért a forró nyarakért részben az emberi tevékenységekből eredő üvegházhatású gázok a felelősek.

„A szélsőségesen meleg napok előfordulásának valószínűsége egyre nő Nagy-Britanniában, és ez így is marad a század folyamán. A legszélsőségesebb hőmérsékletek várhatóan Anglia délkeleti régióját fogják sújtani”

– fogalmaztak a kutatók a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban.

Jelenleg rendkívül alacsony az esélye annak, hogy Nagy-Britannia bármely pontján elérje a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot: nagyjából 100-350 évente van erre esély. Ez azonban a század végére a szén-dioxid-kibocsátás függvényében jelentősen változhat.

A legrosszabb emissziós forgatókönyv szerint a század végére 3,5 évente lenne egy nap, amikor a hőmérséklet eléri a 40 Celsius-fokot. Egy jóval visszafogottabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez nagyjából 15 évente következne be.

A tanulmány szerint a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott emissziócsökkentési célkitűzések teljesítésével jelentősen csökkenthető az esélye a veszélyesen magas hőmérsékletek bekövetkezésének.

(MTI, Élő Bolygónk nyomán)

További híreink

Bevezetik az iszlám vallási ismeretek oktatását a bajor iskolákban

Varga Lilla

A Gulág áldozataira emlékezünk

Varga Lilla

Egy tucat migráns “bóklászott” Kübekháza területén

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen