3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

Romániában 6,5 év börtönre ítélték korrupcióért a szocialisták egyik gazdasági stratégáját

Romániában hat és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden megvesztegetés elfogadásáért a Dolj megyei törvényszék Darius Valcovot, Slatina város volt polgármesterét, aki a tavaly őszig kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik fő gazdasági stratégájának számított. Az ítélet nem jogerős.

A 2017-ben indult perben azzal vádolta Valcovot a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hogy 2012-ben Slatina polgármestereként tízszázalékos részesedést kért és kapott egy üzletembertől, cserébe azért, hogy annak cége időben és hiánytalanul megkapja a leszerződött és elvégzett munkálatok ellenértékét a városházától. A vádhatóság szerint Valcov másik két esetben is hasonlóan járt el, és összesen 4,3 millió lej (310 millió forint) kenőpénzt kapott.

Valcov ellen több korrupciós ügyben is vádat emeltek Romániában, de egyikben sem született még jogerős ítélet.

A legfelsőbb bíróság 2018-ban első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte üzérkedésért és pénzmosásért Valcovot, aki abban az időszakban Viorica Dancila miniszterelnök gazdasági tanácsadója volt. Az akkori vádirat szerint Valcov Slatina polgármestereként kétmillió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől előnyös önkormányzati szerződésekért, később pedig szenátorként és pénzügyminiszterként közvetítőkön keresztül a tisztséggel összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott.

A nagy médiavisszhangot keltő bűnügyi vizsgálat elején, 2015-ben a politikustól három aranyrudat, 172 értékes festményt és több mint félmillió eurónyi készpénzt foglaltak le. A festmények között három Picasso-, egy Renoir- és több Warhol-mű volt.

Valcov három hónapig pénzügyminiszterként tevékenykedett Victor Ponta volt miniszterelnök kormányában, majd Liviu Dragnea pártelnöksége idején ő dolgozta ki a 2016-os parlamenti választásokat fölényesen megnyerő PSD bér- és nyugdíjemelésekre, illetve adócsökkentésekre alapozott, a fogyasztást serkentő gazdasági programját.

(MTI)

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben