7.1 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
HírekKultúra

Rossz hírek a Notre-Dame körül

Emlékezetes, a Notre-Dame leégése után rögvest megindult a találgatás, milyen módon építsék újra. Eredeti formájában vagy “modernebb” stílusban, érthető módon ez sokak ellenkezését kiváltotta, joggal követelték, legyen olyan, mint volt. Azonban most még az is lehet, hogy semmi nem lesz az egészből?

A párizsi Notre-Dame-ban keletkezett tűzvész után Macron elnök még azt mondta, hogy a székesegyházat 2024-es párizsi olimpiára helyre kell állítani. A katedrális rektora, Patrick Chauvet azonban most azt nyilatkozta az AP News-nak, hogy nem biztosak abban, hogy a katedrális megmenthető, ennek az esélyét most 50 százalékosnak látják. Abban viszont egészen biztosak, hogy a 2024-es céldátum nem tartható, mert legkorábban három év múlva lesznek egyáltalán olyan állapotok, hogy biztonságosan be lehet járni az épületbe, és elkezdődhet a rekonstrukció hosszú folyamata.

A Notre-Dame 2019. április 15-én gyulladt ki, a vizsgálatok szerint a tüzet nem direkt gyújtogatás okozta. A katasztrófa az épületben zajló felújítási munkálatokkal függhetett össze. Május végén a francia szenátus azt is kimondta, hogy a székesegyházat látványra pontosan úgy kell helyreállítani, amilyen a tűz előtt volt, bár Macron elnök továbbra sem tett le arról, hogy valamilyen kortárs építészeti jel készüljön a teljesen elpusztult neogótikus huszártorony helyett, tanújelét adva annak, hogy itt sem képes elszakadni ideológiai kötöttségétől, a neoliberalizmustól.

Ezúttal éjféli misét sem celebráltak a Notre-Dame-ban. Azt pedig még a világháború éveiben is megtartották…

(fotó: Daily Sabah)

További híreink

A Momentum továbbra is járni fog Macronhoz eligazításra, és büszkék is rá

Kemény János

Macron bukta az abszolút többséget: kommunista áttörést hozott a francia választás

Irányi Dániel

“Kőkemény” választ küldtek a liberális demokráciák Oroszországnak

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben