17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Sérti az “újfranciákat”, ezért átnevezhetik a Bugeaud sugárutat

Laurence Patrice, Párizs emlékezetpolitikáért felelős alpolgármestere a francia Monde Afrique portálnak nyilatkozva arról beszélt, hogy támogatja Bugeaud marsall emlékének vizsgálatát, és esetleg a hadvezérről elnevezett párizsi sugárút átnevezését is – írja a Le Monde nyomán a 444.

A 16. kerületben található Bugeaud sugárút a Victor Hugo teret köti össze a Dauphine városkapuval. Nevét Thomas Robert Bugeaudról kapta, aki a XIX. század első felében döntő szerepet játszott abban, hogy Franciaország ténylegesen uralma alá hajtsa Algériát. Bugeaud előbb marsallként, később kormányzóként sikeresen számolta fel az algériai ellenállást. Ennek során nem riadt vissza – az akkoriban teljesen bevett gyakorlatnak számító – falvak éheztetésétől, és a termény felégetésétől. A francia emlékezetpolitika több mint egy évszázadon át nemzeti hősként tisztelte, elsősorban kiemelkedő stratégiai tudása és hadvezéri tevékenysége miatt, akinek az ország az afrikai gyarmatot és az abból fakadó gazdagságot köszönheti.

Az 1962-ben függetlenedő Algériában ellenben tömeggyilkosként tartják számon.

Ezen a véleményen van a Franciaországban, főleg Párizsban élő, észak-afrikai bevándorlók többsége is.

Éppen ezért a fekete felsőbbrendűséget hirdető Black Lives Matter mozgalom és a magukat “antirasszistának” vallók célpontjává vált a róla elnevezett sugárút. Mivel egy sugárutat nehezebb ledönteni, mint egy szobrot, ezért az “elnyomottak” inkább a politikai nyomásgyakorlás eszközét választották, minek hatására az alpolgármester magasba emelte a fehér zászlót.

Nem lehetett olyan ádáz a küzdelem, ugyanis Párizs hivatalos oldala szerint Laurence Patrice a “Kommunista és Polgári csoport” (Groupe Communiste et Citoyen) büszke tagja. Sokat elmond az országról, hogy egy vállaltan kommunista lehet “emlékezetpolitikáért felelős alpolgármester”.

Fotó: By Mbzt – Own work, CC BY-SA 4.0

További híreink

Pedofilhálózatot számoltak fel Boszniában

Kiss Albert

Az AfD új vezetőséget választ magának szombat délután Braunschweigban

Irányi Dániel

A Föld lakóinak egyharmada kerül karanténba

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen