17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Szegedi virológus: legalább 80 százalékos átoltottság kell, ideértve a gyerekeket is

Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem tudósa egy friss interjúban fejtette ki nézeteit a jelenlegi koronavírus-helyzetről. Azt mondta, ha keményen dolgozunk rajta, és a nyitás az emberek felelőtlenségével párosul, jó esély van a negyedik hullámra – szúrta ki a femcafé.

Duda Ernő szerint az “új mutánsok” lényegesebben fertőzőek, mint a kínai koronavírus volt,

“ennek következtében nem elég az emberek csupán 50-60%-át beoltani. Valószínűleg úgy lehetne a járványt megszüntetni, ha az egész humán populáció 80%-a be lenne oltva. Tehát Európában is úgy lehetne visszaszorítani a pandémiát, ha a lakosság legalább 70-80%-os átoltottsággal rendelkezne, ideértve a gyerekeket is”.

A szakember szerint a kormány “hiába hozza meg a legjobb szabályokat, ha a lakosság nem kollaborál”. A szájmaszk fontosságának hangsúlyozása mellett arra is kitért, hogy az semmit sem ér, “ha az emberek zajos házibulikat rendeznek”.

A Szegedi Tudományegyetem oktatója szerint 2020 első felében, az első járványhullám idején azért kímélt meg minket a pandémia, mert rendkívül száraz volt a tavasz, ami a cseppfertőzés szempontjából kedvezőtlen tényező.

Másrészt sikerült a lakosságot kellőképpen megijeszteni, hogy komolyan vegyék a járvány jelentette fenyegetést.

A második hullámért szerinte nem csak a későn bevezetett szigorítások, hanem a lakosság felelőtlensége idézte elő.

“Ami a harmadik hullámot illeti, még a szakértőket is meglepte, hogy mennyivel fertőzőbb a brit mutáns a korábban terjedő variánsoknál. Sem a lakosság, sem az államapparátus nem volt rá felkészülve”

– tette hozzá, ügyesen megkerülve azt a problémát, hogy a legszigorúbb lezárások és korlátozások közepette hogyan “robbanhatott be” a harmadik hullám, miközben az intézkedések nyomán az influenzát gyakorlatilag teljes egészében sikerült kiiktatni. Akkor mégis mi értelme volt az egésznek, ha a legszigorúbb intézkedések közepette nagyobbat robbant a járvány, mint előtte bármikor?

Duda az Egyesült Államokkal kapcsolatban azt mondta,

noha rengeteg embert beoltottak, de még ez sem volt elégséges, s ma már egyre nehezebb új embereket rávenni arra, hogy vegyék fel a vakcinát – pedig ez lenne a nyájimmunitás kialakulásának záloga.

“Ha teszünk érte, jó eséllyel jön egy negyedik hullám”

Magyarországon megközelítőleg valamivel több mint 5 millió ember regisztrált az oltásra, ami Duda szerint még mindig messze van attól a 8-9 milliótól, ami szükséges lenne a járvány teljes megfékezéséhez.

“Az a helyzet, hogy ha nálunk a felnőtt lakosság 99%-át beoltanák, ezzel sem tudnánk a járványnak itthon véget vetni, hiszen ha a környező országokban ennél alacsonyabb a beoltottság, akkor a vírus folyamatosan jön be Magyarországra. Az egy más kérdés, hogy a beoltottak – akiknél kialakult az immunválasz – nem lesznek felülfertőzhetők egy bizonyos időn keresztül”

– szögezte le.

A virológus úgy véli, a védettségi igazolványok hamis biztonságérzetet keltenek az emberekben, mert tévesen azt gondolják, így már nem fertőződhetnek meg, és nem is fertőzhetnek meg másokat. Ez az esetek túlnyomó többségében nincs így.

Mint minden valamirevaló “szakértő”, Duda sem mulasztotta el kifejezni aggályait a nyitással kapcsolatban. Mint mondta:

 “Ha keményen dolgozunk rajta, akkor erre van lehetőség. Amennyiben a nyitás az emberek felelőtlenségével tárul, nagyon jó esély van arra, hogy elindítunk egy negyedik hullámot.”

Az interjú végén a kérdező talán kissé naivan nem úgy tette fel a kérdést, hogy visszatérhetünk-e valaha, hanem hogy “Mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz?” Erre Duda Ernő meglehetősen oltásfetisiszta választ adott:

“Hát ez megint az emberi hülyeség függvénye. Hogy mikor tudjuk rábeszélni a lakosság 70-80 százalékát, hogy beoltassa magát. Illetve, ha durván akarok fogalmazni, akkor azt is lehet mondani, hogy mennyi idő múlva fogynak elfogyni azok, akik nem hagyják magukat beoltatni magukat. Két módon lehet elfogyni: ha az illető végre hagyja magát beoltatni, vagy ha valamelyik hullámot nem éli túl.”

Fotó: jelen.media

További híreink

Ötvenezer osztrák tüntetett a kötelező oltás ellen Bécsben

Faragó Dániel

Eljárás Salvini ellen, mert az országa érdekeit védte

Szabó Norbert

Koronavírus – Hamarosan elkezdődik a Műegyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztelése

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen