8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Szlávik: járványügyi szempontból nagyon fontos, hogy beoltsák a gyerekeket

Több százezer oltatlan, idős ember van Magyarországon, többségében ők kerülnek korházba a negyedik hullámban – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Szlávik János hangsúlyozta:

az oltatlanok fele meggyőzhetetlen, olyan “téveszméket” olvasnak és hangoztatnak, amelyek szerint az oltások károsak, ezért inkább vállalják a veszélyt.

A másik ötven százalékot valahogy el lehetne érni, erre szolgálnak az olyan csoportok, amelyek az idős, egyedül élő, vidéki embereket észérvekkel próbálják meggyőzni. Hozzátette:

a legösztönzőbb talán, hogy a védettségi kártyához van kötve bizonyos helyek látogatásának lehetősége.

Arra nem tért ki, hogy meglátása szerint a kártyával történő zsarolás az vajon az “észérvekkel” való meggyőzés kategóriájába tartozik-e, vagy sem.

Elmondta: az oltások propagálásával lehet elérni a védettséget, mivel egy hatásos gyógyszer létrehozása legalább két év, vagyis valószínűleg jövőre lesz egy olyan igazán hatékony gyógyszer, amely alapvetően változtatja majd meg a betegség kezelését.

Mivel gyógyszer nincs, ha valaki megbetegszik, nagyon komoly esélye van arra, hogy lélegeztetőgépre kerül, és az esetek bizonyos százalékában meghal.

Mekkora is az a “nagyon komoly esély” arra, hogy megbetegedés után egyenes út vezet a halálig, azt mindenki kiszámolhatja a kormány hivatalos statisztikáiból:

Az elhunytak esetében egyébként nagyítóval kell keresni azokat, akik 65 év alattiak, és semmiféle krónikus betegségtől nem szenvedtek.

Szlávik kitért arra is, hogy a delta variáns sokkal jobban fertőz, mint a korábbiak: az eddig mutációkkal egy ember általában 3-4 másikat fertőzött meg, a delta esetén 7-8 is lehet ez a szám. Hozzátette:

ne hagyjuk, hogy a vírus a gyerekek között is jobban terjedjen, járványügyi szempontból nagyon fontos, hogy beoltsák őket.

Kétségtelen hogy már a negyedik hullámban vagyunk, de egyelőre nem lehet tudni, hogy lassan vagy robbanásszerűen emelkednek majd az esetszámok – jelezte.

További híreink

Illegálisan buliztak, egy rendőrautót is felgyújtottak

Gabay Dorka

Civilek házait támadta az izraeli tüzérség Dél-Libanonban

Kiss Albert

Brutális drágulás: majd másfélszeresére emelkedett a gyümölcsök ára

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen