4.5 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek

Tarolt a jobboldal Olaszországban, akár kétharmaduk is lehet

Elsöprő jobboldali siker vetett véget a baloldali kormányzásnak Olaszországban. A győzelem hamar eldőlt, már csak a kétharmad a kérdéses.

Giorgia Meloni és a “szélsőjobbos” szövetség magabiztosan nyerte az olasz választásokat – sikoltott fel a balliberális BBC. A 444 cikkének felsorolásában már annyit “szélsőjobbosoztak”, hogy gyakorlatilag már mindenki jobb szélre került a politikai térképen.

Ráadásul a feministák és “felvilágosult” liberálisok is óriási dilemmába kerültek, hiszen teljesülhet egy régi követelésük, és Olaszország miniszterelnöke, az ország történetében először, egy nő lehet. Igen ám, de az ő világnézetük szerint ez a nő “fasiszta”. Most akkor örülni, vagy ajvékolni kell?

Mivel a liberálisok nem igazán látnak el minket definíciókkal, ezért nekünk kell elővennünk egy liberális – magyar szótárat, hogy mit is jelent szerintük a “fasiszta” és a “szélsőjobboldali”. Alaposan áttanulmányozva megnyilvánulásaikat, arra a következtetésre jutunk, hogy ebbe a kategóriába esik minden egészséges értékrendű, hazáját, tradícióit, kultúráját szerető, család- és életpárti nacionalista, vagy vallásos fehér európai ember. Innen nézve, nem is olyan rossz közösség ez.  

Egyértelmű üzenet

Hiába a baloldali össztűz, hiába von der Leyen fenyegetése, Svédország után Olaszországban is győzött a jobboldal. Utóbbiban ráadásul óriási fölénnyel, melyről az Olasz Testvérek párt vezetője, Giorgia Meloni azt mondta:

Az olaszok egyértelmű üzenetet küldtek az Olasz Testvérek által vezetett jobboldali kormány mellett.

Noha még nincs végleges eredmény, ám a jobboldali szövetség győzelme már biztos. Az egyetlen kérdés, meg lesz-e a kétharmad? Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a jobboldalé lesz a szenátus és a képviselőház is

Amennyiben a szavazatok 44 százalékát megszerzik, a képviselőházban és a szenátusban is övék a mandátumok kétharmada, akkor a jobboldal alkotmányozó többségbe kerül, amire az ország történetében még sohasem volt példa.

A liberálisok szomorúak

Alig 26 százalékot kapott a balliberális, idegenpárti szövetség, messze lemaradva a jobboldaltól. A Demokrata Párt egyik vezéralakja, Debora Serracchiani el van keseredve. Szerinte ez egy szomorú este Olaszország életében. Majd igazi liberálisként hozzátette, a választás egyébként sem képezi le a társadalmat, hiszen, ahogy fogalmazott:

A jobboldal többségben van a parlamentben, de nem az országban.

A BBC olvasóit azzal riogatja, hogy Meloni a “magyar nacionalizmushoz hasonló álláspontot képvisel”. A 444 pedig a “mások” miatt aggódik, mikor Meloni beszédeket idéznek: „Igen a természetes családra, nem az LMBTQ-lobbira, igen a szexuális identitásra, nem a gender-ideológiára, nem az iszlamista erőszakra, igen a biztonságos határokra, nem a tömeges migrációra, nem a nagy nemzetközi pénzvilágra, nem a brüsszeli bürokratákra!”

A 64 százalékos részvétel mellett megtartott választáson a a jobbközép szövetség a Rai szerint a 227-257 mandátummal rendelkezik majd az átalakított 400 fős képviselőházban, és a 200 mandátumból 111-131 mandátummal a szenátusban. A balközép mindössze 78-98 mandátummal rendelkezne előbbiben és 33-53-mal utóbbiban. De a végleges eredményre még várnunk kell.

Fotó: Reuters

További híreink

Minek kell még történnie, hogy kiadják a tűzparancsot az EU külső határain?

Horváth Tamás

Végül minden a helyére kerül: már Újpesten sem állít adventi keresztet a Jobbik

Magyar Jelen

További 13,5 milliárd állami támogatást kap a debreceni BMW gyár

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben