27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Külföld

Többen meghaltak dél-szudáni etnikai összecsapásokban

Legalább 45-en vesztették életüket Dél-Szudánban kitört etnikai összecsapásokban – közölte az északi Warrap állam egyik tisztségviselője kedden.

A tájékoztatás szerint a halottakon kívül legkevesebb 18 sebesültjük van a történteknek. Andrew Deng helyi vezető a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az Atok Buk népcsoporthoz tartozó, állig felfegyverzett férfiak támadták meg az Apuk Parek népcsoport falvait Észak-Tonj megyében.

Deng szerint több falut porig égettek, és lakosok ezrei menekültek el a térségből.

A helyi hatóságok szerint a rajtaütés bosszú volt egy hasonló esetért, amely néhány héttel korábban történt.

Etnikai villongások évszázadok óta zajlanak a kelet-afrikai államokban. A támadások során gyakran elhajtják a jószágot, és nem ritkán elhurcolják a rivális népcsoport gyerekeit is, hogy házi rabszolgákként használják őket.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) június elején figyelmeztetett, hogy ismét növekedőben vannak az etnikai ellentétek és a fegyveres erőszak Dél-Szudán különböző régióiban.

“Sebészcsapataink túlóráznak, miközben a – koronavírus-járvány nyomán elrendelt – országos és nemzetközi utazási korlátozások miatt csak nehezen kapnak erősítést” – közölte az ICRC.

A 12 és fél millió lakosú Dél-Szudánban eddig 1989 fertőzöttet és 36 halálesetet jelentettek a Covid-19-betegség következtében.

(MTI)

További híreink

„Úgy adták körbe, mint egy darab húst” – 12 éves lányt használtak szexrabszolgának Angliában

Szabó Norbert

Tovább folytatja Trump örökségének felszámolását az új elnök

Irányi Dániel

Tüntetők egy fotó alapján próbálták kideríteni egy rendőr személyazonosságát

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen