15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt Kultúra

Tömegmészárlásra emlékeztek Monoron

“A történelmet lehet szeretni, vagy épp nem szeretni. Lehet eseményeket kiemelni, vagy éppen elhallgatni, letagadni, vagy eltúlozni, bármit lehet, csak épp meg nem történtté tenni nem lehet…. ezért történelem.
S ha már így van, legalább beszéljünk róla!” 

A fenti sorokkal invitálta a megemlékezőket Szőnyi Attila Monorra a Bacchus tér sarkán álló emlékkereszthez, ahonnan koszorúzást és mécsesgyújtást követően vonultak az egybegyűltek a Strázsahegyen található Tarbály pincéhez, ahol a rendezvény szervezője egy rendkívül részletes és érdekfeszítő előadás keretében elevenítette fel a I. Világháborút követő, magyarországi véres káosz korszakát.

1919. augusztus 1-én a román hadsereg az általa megszállt Tiszántúlról támadt rá a maradék országrészre.
Monoron augusztus 3-án, ötvenkét foglyul ejtett magyar katonát és egy 16-17 év körüli fiút végeztek ki a románok.
Az áldozatokat a monori téglagyár agyagbányájában a velük kiásatott gödörbe lőtték bele.
A románok ezzel a különös kegyetlenséggel elkövetett példastatuálással és megtorlással akkoriban szembementek minden hadi joggal és felrúgtak minden létező írott és íratlan szabályt.
Az elhunytakat csak jóval később 1920. június 10-én már a Horthy-vezetés alatt exumálták, amely során tizenöt egykori katonát tudtak beazonosítani, akik az ország minden szegletéből érkezve harcoltak az elfoglalt magyar területek visszaszerzéséért.  
A további harminchét ismeretlen katona a későbbi visszaemlékezések és kutatások alapján, feltételezhetően a Magyarország felszabadításáért harcoló Székely hadosztályhoz tartozott.
A román hadsereg az 1918 és 1920 közötti  időszakban gyakorlatilag szabadkezett kapott az Antanttól Magyarország kifosztására, melynek során ártatlan magyarok százait gyilkolták meg.
Az eseményen László Attila Tibor a MÖM vezetője is tisztelgett az egykori magyar katonák emléke előtt.

További híreink

Forgalommal szemben hajtott egy román nő az M0-son, rendőrök állították meg

Dunai Tibor

Hétfőtől lehűlésre és havazásra is készülni kell

Szabó Norbert

Tüntettek és gyújtogattak a migránsok Észak-Görögországban

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen