7.3 C
Budapest
2020. december 5., szombat
Magyar Jelen
Külföld

Törökország és Szaúd-Arábia kapcsolatuk javításáról állapodott meg

Országaik kapcsolatának javításáról állapodott meg Recep Tayyip Erdogan török elnök és Abdel Azíz bin Szalmán szaúd-arábiai király – jelentette be szombati közleményében a török elnöki hivatal.

A két vezető a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G20 csoport videokonferenciája alkalmából telefonon beszélt egymással. Megállapodtak abban, hogy nyitva tartják a párbeszéd csatornáit a kétoldalú kapcsolatok javítása és a vitás kérdések rendezése céljából.

A G20 csoport állam- és kormányfői – Törökország és Szaúd-Arábia is tagja a tömörülésnek – eredetileg a szaúdi fővárosban, Rijádban találkoztak volna, de a koronavírus-járvány miatt a szombaton kezdődő kétnapos csúcstalálkozót videóösszeköttetésen keresztül rendezik meg.

Ankara és Rijád viszonyát egy sor vitás kérdés, köztük a líbiai és szíriai konfliktussal kapcsolatos nézeteltérés terheli meg. Feszültséget okoz kapcsolatukban Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró két évvel ezelőtti bestiális meggyilkolása is. Hasogdzsit 2018. október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán egy rijádi halálkommandó megölte, majd holttestét feldarabolta és eltüntette. A szaúdi rezsim csak a nemzetközi felháborodás hatására ismerte el a gyilkosságot.

A G20-csúcs központi témája az új koronavírus-járvány leküzdése, ezenkívül a szegényebb országok adósságának elengedése. Boris Johnson brit miniszterelnök síkra szállt szombaton amellett, hogy az országok világszerte azonos jogosultsággal férjenek hozzá a pandémia elleni oltóanyagokhoz.

 

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Eddig tizenegy ország fegyveresei fogadták el az ENSZ tűzszüneti felhívását

Kiss Albert

Hatalmas szabadtéri kávézóvá alakítják a litván fővárost

Dunai Tibor

Három nappal a határnyitást követően szigorított a szabályokon Szlovénia

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben