3.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Törvénnyel védené a lengyel kormány a szólásszabadságot a techóriásokkal szemben

Lengyelország nemzeti konzervatív kormánya új törvényt dolgozott ki az online szólásszabadság védelmére a techóriások cenzúrája ellen – írja a Breitbart.

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter jelentette be a tervezetet, amely jogot adna a közösségi média használóinak arra, hogy egy új, ún. “szólásszabadság védelmével foglalkozó bíróságra” terjesszék be keresetüket, ha úgy érzik, jogtalanul cenzúrázták őket a politikailag elfogult moderátorok.

Amennyiben ez a bíróság megállapítja, hogy

a techóriások (mint a Twitter vagy a Facebook) olyan tartalmakat vagy fiókokat töröltek, melyek nem ütköznek a lengyel törvényekbe, úgy a cégeknek azonnal vissza kell állítaniuk a tartalmakat.

Amennyiben nem tesznek eleget a bírósági ítéletnek akár 1,8 millió eurós büntetésre is számíthatnak. (Ezen a részen mondjuk van még mit “csiszolni”, hiszen ez aprópénz Zuckerbergéknek. Esetleg, ha a bírság úgy működne, hogy minden egyes nap 1,8 milliós büntetést kapnának, míg vissza nem állítják a bejegyzést – a szerk.)

Németországban az igazságügyi miniszter önkényesen dönthet arról, hogy milyen tartalmat kell eltávolítani az internetről. Ez a cenzúra bevezetése. Ezzel szemben mi ki akarjuk egyensúlyozni a nyilvános vita szabadságát

– magyarázta a lengyel miniszter.

Itt főként a cenzúráról van szó: amikor a lengyel jogszabályokkal összhangban lévő véleményeket nyilvánítunk ki és ezeket mégis törlik

– tette hozzá egy miniszterhelyettes.

A balliberális politikai oldal természetesen rögtön felhördült, mikor Ziobro “ideológiai alapú cenzúráról” beszélt, szerintük ugyanis ilyesmi nem létezik se a Twitteren, se a Facebookon, és amit most látunk, az valójában “az állam beavatkozása” a “privát szektorba”.

A lengyel kormány elismerte, valóban be kívánnak avatkozni a Facebook működésébe. Indoklásukban azt írták:

Az Alkotmány garantálja a kifejezés szabadságát. Ha bárki ezen jogainkat korlátozza, ott állami beavatkozás szükséges a szabadságjogok védelmében

– mondta a szóvivő, majd hozzátette:

Minden olyan tartalom, ami nem tetszik a balliberálisoknak, egyből “gyűlöletbeszédnek” minősül, amire hivatkozva szabadon cenzúrázhatnak és szankcionálhatnak. A baloldal már régóta anti-demokratikusan működik. Arra törekednek, hogy csak egyetlen vélemény legyen szabad: az övék.

Kiemelt képünkön Zbigniew Ziobro  fotó: Agencja Gazeta / SŁAWOMIR KAMIŃSKI

További híreink

Mit jelent – és mit nem – a németek kiesése?

Horváth Tamás

Pártinfláció a baloldalon: egyre többen vannak és egyre kevesebbet érnek

Faragó Dániel

Orbán megerősítette, hogy a magyar költségvetésből fogjuk pénzelni Ukrajnát

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben