23.8 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

“Trollkodás” címén immáron bárkit bannolhat a Facebook

A Facebook évek óta folyamatosan szűkíti a felhasználók mozgásterét, és a megjelenítendő vélemények sokszínűségét. Teszik mindezt a “biztonságos térre”, a “felhasználói élményre” és az “elfogadó közösségre” hivatkozva.

Miközben az oldalakkal, és bejegyzésekkel szemben már igen hatékonyan működik a cenzúra, a hozzászólások között még mindig rengeteg a “reakciós”. Ezek ráadásul sokszor jelennek meg ideológiailag ellenséges oldalak alatt is.

A legnagyobb kellemetlenséget azok okozzák számukra, akik névvel és arccal is fel merik vállalni a liberális dogmáktól eltérő véleményüket, hiszen őket nehezen lehet a “károkozó kamufelhasználó” kategóriába sorolni, és annak ürügyén tiltani.

Ennek érdekében a Facebook kiterjeszti az adminok hatáskörét, így már “trollkodás” címén tilthatnak olyanokat is, akik saját arcukkal fogalmaznak meg eltérő véleményt. A hivatalos megfogalmazás erre a “nem hiteles viselkedés”, ami azt jelenti, hogy egy adott témájú cikk alá olyan hozzászólást írnak, amely felháborít másokat – derül ki a Verge összefoglalójából.

A módosítást mindemellett az oltásellenes (és erre a fogalomra bármi ráhúzható – a szerk.) tevékenységek elleni fellépést is sürgeti:

a szolgáltatás említ egy német csoportot, amely valódi profilok mögé bújva terjesztett valótlanságokat az oltásokról

– teszi hozzá a HVG, nem részletezve, mégis hogyan tud valaki a saját arca mögé “elbújni”.

Mindenesetre a jövőben kétszer is gondoljuk meg, mielőtt hozzászólunk bármihez, hiszen ha az megüti a liberális jelentgetők ingerküszöbét, akkor könnyen 3, 30, vagy 90 napos “pihenőn” találhatjuk magunkat. A sokadik alkalom után pedig végleg búcsút vehetünk profilunktól.

További híreink

“Támogatjuk a zsinagógák és a zsidó vallási terek felújítását, a holokauszt oktatását a nemzeti alaptanterv részévé tettük”

Irányi Dániel

Ezért akarják szigorítani a közterületi késhasználatot (sokkoló videó)

Kemény János

Kölyökkutyát bántalmazott – letöltendő fogházra ítélték

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen