27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Újabb görög templomot alakítanak mecsetté

Noha a Hagia Sophia mecsetté alakítását hatalmas nemzetközi felháborodás övezte, az érdemi lépések elmaradtak Törökországgal szemben. Ezen felbuzdulva Recep Tayyip Erdogan újabb bizánci keresztény templomot alakít át.

Egy, pénteken aláírt elnöki rendelet értelmében az isztambuli középkori bizánci görög ortodox templomból, az 1948 óta múzeumként működő Szent Megváltó Chorából válik majd mecset. E templom különlegessége, hogy belsejét a legrégebbi és legjobban fennmaradt bizánci mozaikok és freskók borítják.

A Greek Reporter Europe beszámolója szerint a döntést már előző év decemberében meghozták, hatályba léptetésével azonban máig vártak. A mecsetté alakítás nehezen képzelhető el anélkül, hogy a templom egyedülálló, kultúrtörténeti remekmű freskóit teljességében el ne tüntetnék, vagy le ne takarnák – írta a Le Figaro.

A Hagia Sophia és a Chora előtt már két kevésbé ismert, ugyancsak bizánci templomból lett mecset Erdogan jóváhagyásával. Erdogan keresztény templomok elleni hadjárata valószínűleg összefügg az utóbbi időben, az égei-tengeri gázlelőhelyek miatt kiéleződött görög-török feszültségnek.

(Népszava nyomán – Fotó: MTI)

További híreink

A magyar tanárok igen, de a fizetéseik már nem versenyképesek

Faragó Dániel

Dörner György az SZFE-ügyről: aki nem magyar, ne Magyarországon tanítson!

Varga Lilla

Vörös festékkel írták rá az ostravai szovjet emlékműre magyarul: KITARTÁS BUDAPEST 1956

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen