25.3 C
Budapest
2021. július 24., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Újabb görög templomot alakítanak mecsetté

Noha a Hagia Sophia mecsetté alakítását hatalmas nemzetközi felháborodás övezte, az érdemi lépések elmaradtak Törökországgal szemben. Ezen felbuzdulva Recep Tayyip Erdogan újabb bizánci keresztény templomot alakít át.

Egy, pénteken aláírt elnöki rendelet értelmében az isztambuli középkori bizánci görög ortodox templomból, az 1948 óta múzeumként működő Szent Megváltó Chorából válik majd mecset. E templom különlegessége, hogy belsejét a legrégebbi és legjobban fennmaradt bizánci mozaikok és freskók borítják.

A Greek Reporter Europe beszámolója szerint a döntést már előző év decemberében meghozták, hatályba léptetésével azonban máig vártak. A mecsetté alakítás nehezen képzelhető el anélkül, hogy a templom egyedülálló, kultúrtörténeti remekmű freskóit teljességében el ne tüntetnék, vagy le ne takarnák – írta a Le Figaro.

A Hagia Sophia és a Chora előtt már két kevésbé ismert, ugyancsak bizánci templomból lett mecset Erdogan jóváhagyásával. Erdogan keresztény templomok elleni hadjárata valószínűleg összefügg az utóbbi időben, az égei-tengeri gázlelőhelyek miatt kiéleződött görög-török feszültségnek.

(Népszava nyomán – Fotó: MTI)

További híreink

Elképesztőt hajrázott a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés, de vajon mire elég?

Kemény János

A Momentum már az óvodában elkezdené LMBTQ-érzékenyítést

Kemény János

Porvai lovas nyerte a Nemzeti Vágtát

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben